Kiszabadultak a Szíriában fogva tartott békefenntartók

Szíriai lázadók szombat délután szabadon engedték azt a huszonegy ENSZ megfigyelőt, akiket szerdán ejtettek túszul az izraeli határ közelében fekvő Golán-fennsíkon.

Szombat délután érkeztek meg Jordániába azok a Fülöp-szigeteki ENSZ békefenntartók, akiket szerdán raboltak el szíriai lázadók a Golán-fennsíkon, írja az al-Dzsazíra Mokhtar Lamanira, az ENSZ és az Arab Liga közös, újonnan alakított békekövetségének damaszkuszi képviselőjére hivatkozva. 

Ban Ki-mun ENSZ főtitkár üdvözölte a békefenntartók elengedését, azonban mind a szír kormányt, mind pedig a lázadókat felszólította, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ semlegességét. Sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy nagyon köszöni és értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket azért tettek, hogy biztonságban kiszabadítsák a túszul ejtett ENSZ alkalmazottakat.

Egy vasárnapi nyilatkozat szerint „a Fülöp-szigeteki kormány és nemzet mély elismerését fejezi ki Jordánia kormánya és hadserege felé, amiért sikeresen és biztonságban átjuttatták mind a huszonegy filippínó békefenntartót Jordániába. A békefenntartók két napig maradnak egy ammáni hotelben, majd visszatérnek az ENSZ Csapatszétválasztási Megfigyelő Haderejéhez (UN Disengagement Observer Force, UNDOF).

A Fülöp-szigeteki békefenntartókat elrablásuk után a Golán-fennsík közelében fekvő Dzsamlah faluban tartották fogva, feltehetően a Szabad Szíriai Hadsereg egyik alcsoportja, a Yarmouk Mártirjai Brigád emberei. 

Az ENSZ már négy évtizede tart megfigyelőket a Golán-fennsíkon, akik a Szíria és Izrael közötti, az 1973-as arab-izraeli háborút követő fegyverszünet betartását hivatottak ellenőrizni. Izrael az 1967-es hatnapos háború során foglalta el a területet, amelyet Szíria az 1973-as háború során próbált meg visszaszerezni. A jelenelgi eset példátlan, hiszen az elmúlt évtizedek alatt sosem ejtettek túszul békefenntartókat a területen. Elemzők szerint azonban ez az eset még inkább elmélyíti az amúgy is véres konfliktust.

Az ENSZ szerint a két éve tartó polgárháború során legalább hetvenezren vesztették életüket, és mintegy négymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. A menekültek a szomszédos országokban, Törökországban, Irakban, Jordániában és Libanonban felállított táborokban találtak maguknak menedéket.

Lorencsics Emese

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »