Luxemburg elfoglalta ideiglenes helyét a Biztonsági Tanácsban

Jean Asselborn külügyminiszter vezetésével Luxemburg elfoglalta ideiglenes helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Az ország régóta vágyott erőteljesebb fellépési lehetőségre a világszervezetben, ennek megfelelően már január első hetében vázolták a kitűzött célokat. Luxemburg előrelépést szeretne látni a szíriai konfliktus kezelésében, illetve fokozott figyelmet szentelne Malinak és Jemennek.

Luxemburg igazi sikerként éli meg, hogy idén Ausztrália, Argentína, Ruanda és Dél-Korea mellett a világszervezet döntéshozatali szervének ideiglenes tagja lehet. Az ország külpolitikai ambícióit régóta meghatározta az ideiglenes tagságért folytatott kampány, Luxemburg először 2010-ben pályázott a nem állandó szerepkörre, ugyanakkor eddig hiábavalók voltak a próbálkozások. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter fáradhatatlan munkájának eredményeként októberben döntés született a miniállam Biztonsági Tanácsbeli pozíciójáról. Asselborn szerint történelmi jelentősége van Luxemburg sikerének, hiszen ” amennyiben egy kis ország bejut az ENSZ BT-be, egyrészt kivívja más kis országok tiszteletét, másrészt bizonyítja, hogy nekik is lehet helyük a Tanácsban”. 

Luxemburg alig foglalta el pozícióját, külügyminisztere már január másodikán vázolta az állam előtt álló külpolitikai feladatokat.  Asselborn vezetésével a következő két évben a miniállam felügyeli a Biztonsági Tanács 1718-as határozatának betartását, illetve a felügyelő bizottság működését a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság esetében.  A határozat az ország atomkísérleteire válaszul kereskedelmi és gazdasági szankciókat tartalmaz, amelyek felügyelete a Biztonsági Tanács békefenntartó tevékenységének egyik prioritása. Ennek értelmében Luxemburg feladata lesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzetközi kötelezettségeinek betartatása, illetve a tizenöt fős felügyelő bizottság jelentéstételi kötelezettségének teljesítése.

2013. január elsejétől Luxemburg felügyeli a fegyveres konfliktusban érintett gyermekek védelmében felállított munkacsoportot. A világszervezet 1989-ben New Yorkban fogadott el egy átfogó egyezményt, amelynek értelmében a gyermekek érdeke „mindenek felett áll”.  A csoportot az ENSZ BT 2005-ben hozta létre, fő feladata a háborús konfliktusok idején a gyermekekkel szemben elkövetett bűncselekmények feltérképezése. Luxemburg feladata itt is az állandó jelentéstétel biztosítása, illetve a monitoring rendszer irányítása.

Az ország szempontjából fokozott jelentőséggel rendelkezik február hónap, Luxemburg ekkor veszi át a Biztonsági Tanács elnöki pozícióját egészen március elsejéig.  Asselborn fokozott figyelmet szeretne szentelni Észak-Malinak, ahol eleinte a tuaregek, majd különböző iszlamista szervezetek vették át a hatalmat, amelynek közvetett eredménye, hogy az ország a fegyver-és drogkereskedelem egyik fellegvára.  Ugyancsak kiemelt figyelmet szentelne Szíriának is, ahol a fennálló Assad-rezsimmel szembeni ellenzék egyre gyarapodik, a fegyveres konfliktusok száma pedig alig csökken. Assselborn harmadik jelentős területként Jement jelölte meg, ahol a szegénység, a vízkonfliktus, a lakosság alulképzettsége nehezíti az amúgy is gyenge és feltehetőleg korrupt kormányzást. Az ország máig több dzsihádista támadás helyszíne volt, és egyre növekszik a radikális iszlamisták száma.

A luxemburgi ENSZ-delegáció jelenleg 15 főből áll, ezenkívül  körülbelül ugyanennyien dolgoznak az ország külügyminisztériumában az ideiglenes ENSZ BT tagság sikeres teljesítésén. Luxemburg két évig marad nem állandó tanácstag.

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »