Kolozsváron betilthatják a köztéri dohányzást

Állampolgári kezdeményezésre Kolozsvár lehet az első romániai város, ahol betiltják a zárt köztereken való dohányzást.

A kezdeményezés szerint Románia azon kevés európai országok közé tartozik, ahol szabad dohányozni a zárt köztereken. Romániában nem tartották be az Európai Tanács ajánlását, amely szerint az összes tagországnak olyan intézkedéseket kell hoznia, amellyel megvédi állampolgárait a dohányfüsttől, legyen szó zárt közterekről, munkahelyről vagy közlekedési eszközökről.

„Ha másoknál lehet, akkor miért ne lehetne nálunk is? Minden személynek joga van kellemes környezetben elfogyasztani üdítőjét, teáját, anélkül, hogy passzív dohányzóvá váljon, és ruhája cigarettától bűzlene” – írják az indítványozók.

Mihai Cucerzan kezdeményező szerint várják a helyi hatóságok csatlakozását, ellenkező esetben aláírásgyűjtésbe kezdenek. A projektet a lakosság 5 százalékának kell támogatnia, akkor terjeszthetik a kolozsvári helyi tanács elé.

Cucerezean szerint ha Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, be kellene tartani egy ilyen, jóérzésen alapuló előírást.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »