Újrakezdték az oktatást Newtownban

December 14-én Adam Lanza meggyilkolt húsz általános iskolás diákot és hat, őket védelmezni próbáló tanárt a Sandy Hook általános iskolában, Newtownban. A tragédia megrázta az Egyesült Államokat, új, megszigorított fegyvertartási intézkedésekről kezdtek beszélni, tömegek biztosították együttérzésükről a gyászoló családokat, Barack Obama elnök mély megdöbbenéssel nyilatkozott a történtekről,azt állítván, ez volt elnökségének legborzasztóbb pillanata. Most, közel három héttel a merénylet után új épületben, titkos, megszigorított biztonsági rendszerrel, ám régi bútorokkal kezdődik újra az általános iskola diákjainak oktatása.

A kapitány arról is beszélt, milyen volt a diákok viselkedése az első napon: „A legtöbb gyerek arcán inkább izgalmat láttam, mint félelmet, lelkesek voltak, hiszen találkozhattak rég nem látott barátaikkal. Azt is látni lehetett, hogy a tanárok ugyanezt érezték: várták már, hogy újra láthassák diákjaikat.”- írja az NBCnews.com

Dawn Hochsprung igazgató áldozatul esett a mészárlásnak, helyét Donna Page vette át. A hölgy már korábban is a Sandy Hook igazgatója volt, 2o1o-es visszavonulásáig. Az igazgató felajánlotta a szülőknek, hogy az iskola épületében maradhassanak gyerekeikkel az első napon. Egy szülő elmondása szerint a döntés kétélű volt, hiszen, bár a szülőket megnyugtatta hogy jelen lehettek, valamint, hogy a biztonsági intézkedésekről is tudomást szereztek, a diákok számára a jelenlétük azt sugallta, hogy a dolgok már nem lesznek ugyanolyanok.

Szintén az igazgatóság valamint a tanárok hozták meg azt a döntést, hogy az iskola, bár épületet váltott, nevet nem változtat. Nemcsak a név, a bútorok is maradtak: az új épületben a régi iskolai bútorokat helyezték el, így a diákok úgy érezhették , a régi osztálytermeikbe térnek vissza.

Donna Page így fogalmazott az iskola honlapjára írt közleményében: „Szeretném tudatni a gyászoló családokkal, akik elvesztették drága gyermekeiket, hogy szeretteik emléke első helyen van szívünkben a továbblépéskor. Az önök ereje inspirál minket munkánkban, hogy emléket állíthassunk  gyermekeiknek és a mi szeretett munkatársainknak.”-idéz a Telegraph.

A tragédia után felmerült a fegyvertartási szabályok megszigorítása is: jelenleg az NRA( National Rifle Association ) lobbiszervezet álláspontja az, hogy a legjobb megoldás a tanárok fegyverhasználatra való képzése lenne. Ohioban már meg is indultak az erre vonatkozó programok.

Pentek Borbála

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »