Nem tartott sokáig a tőzsdei öröm

Megjött hát az év eleji optimizmus korrekciója is, persze a casus belli nem a költségvetési szakadékkal kapcsolatos aggodalom kiújulása, hanem a Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve. A dokumentumból kiderül, hogy idén év végén, de akár korábban is véget érhet a QE3 néven ismert kötvény- és jelzáloglevél vásárlási program. Az amerikai tőzsdék el is indultak lefelé, persze a szerdai emelkedés mértékénél összehasonlíthatatlanul kisebb ütemben. Így is jól jelzi azonban a befektetői attitűdöt, hogy lényegében a jegybanki pénzpumpa, ami a piacokon tartja a lelket, a sok feszültség, az amerikai költségvetési helyzet és az európai adósságleépülés közepette.

A Fed nagy meglepetést ráadásul nem árulhatott el azzal, hogy idővel azért felül kell vizsgálni a kötvényvásárlásokat, hiszen a QE a rendkívüli intézkedések közé sorolható, nem pedig állandó jellegű programok közé. Több piaci kommentár azonban már a rendkívül alacsony alapkamat megváltoztatását vizionálja, a Fed tegnap kiadott jegyzőkönyve alapján. Pedig erről elég határozottan mondták az amerikai jegybankárok, hogy 2015 közepéig tarthatják a rendkívül alacsony kamatszinteket.

Szerintünk a pesszimizmus ma is kitarthat, illetve Európára is átragadhat. A magyar piacon is érezhető lehet a negatívabb hangulat, az év első két napján látható emelkedést felválthatja a korrekció. A kötvénypiac azonban továbbra is pörög hazánkban, a tegnapi 12 hónapos aukción vitték a DKJ-t, mint a cukrot, a másodpiacon pedig 2005 óta nem látott alacsony szintre, 5,93%-ra süllyedt a 10 éves állampapírok hozama.

Ma ismét az Egyesült Államokra figyel a piac, a délutáni munkapiaci statisztikák megmutathatják, hogy sikerült-e tovább bővülnie a foglalkoztatottságnak, és a relatíve alacsony szinten stabilizálódnia a munkanélküliségnek.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »