Nem tartott sokáig a tőzsdei öröm

Megjött hát az év eleji optimizmus korrekciója is, persze a casus belli nem a költségvetési szakadékkal kapcsolatos aggodalom kiújulása, hanem a Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve. A dokumentumból kiderül, hogy idén év végén, de akár korábban is véget érhet a QE3 néven ismert kötvény- és jelzáloglevél vásárlási program. Az amerikai tőzsdék el is indultak lefelé, persze a szerdai emelkedés mértékénél összehasonlíthatatlanul kisebb ütemben. Így is jól jelzi azonban a befektetői attitűdöt, hogy lényegében a jegybanki pénzpumpa, ami a piacokon tartja a lelket, a sok feszültség, az amerikai költségvetési helyzet és az európai adósságleépülés közepette.

A Fed nagy meglepetést ráadásul nem árulhatott el azzal, hogy idővel azért felül kell vizsgálni a kötvényvásárlásokat, hiszen a QE a rendkívüli intézkedések közé sorolható, nem pedig állandó jellegű programok közé. Több piaci kommentár azonban már a rendkívül alacsony alapkamat megváltoztatását vizionálja, a Fed tegnap kiadott jegyzőkönyve alapján. Pedig erről elég határozottan mondták az amerikai jegybankárok, hogy 2015 közepéig tarthatják a rendkívül alacsony kamatszinteket.

Szerintünk a pesszimizmus ma is kitarthat, illetve Európára is átragadhat. A magyar piacon is érezhető lehet a negatívabb hangulat, az év első két napján látható emelkedést felválthatja a korrekció. A kötvénypiac azonban továbbra is pörög hazánkban, a tegnapi 12 hónapos aukción vitték a DKJ-t, mint a cukrot, a másodpiacon pedig 2005 óta nem látott alacsony szintre, 5,93%-ra süllyedt a 10 éves állampapírok hozama.

Ma ismét az Egyesült Államokra figyel a piac, a délutáni munkapiaci statisztikák megmutathatják, hogy sikerült-e tovább bővülnie a foglalkoztatottságnak, és a relatíve alacsony szinten stabilizálódnia a munkanélküliségnek.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »