A republikánusok jövője: Rand Paul és a libertariánusok

A Republikánus Párt válságának egyik lehetséges megoldása Rand Paul szenátor lehet. Apja, a libertariánus nézeteket valló Ron Paul visszavonulása után rá tekintenek, mint a Liberty Movement következő lehetséges vezetőjére, aki 2016 után elnökként megvalósíthatja a mozgalom elképzeléseit – és egyúttal a republikánusokat is visszahozhatja a hatalomba. A mozgalom szellemi atyjának számító apa és a mozgalmat sikerre vihető fiú áttekintése következik a republikánusok jövőjéről szóló háromrészes sorozat befejező részében.

Az apa: Ron Paul

Ron Paul texasi republikánus képviselő több évtizednyi politizálás után bejelentette visszavonulását az aktív politizálástól, idén már nem jelöltette magát képviselőnek. 1976-1977 és 1979-1985 között, majd 1997-től az jelenlegi Kongresszus mandátumának lejártáig, 2013 januárjáig, Texas egyik képviselője volt a Képviselőházban. 1988-ban a Libertariánus Párt elnökjelöltje volt, 2008-ban és 2012-ben a Republikánus Párt színeiben próbálta meg az elnökjelöltséget megszerezni, de mindkét alkalommal elbukott az előválasztásokon.

Ron Paul évtizedek óta rendszeresen kifejti pártjának hivatalos irányvonalától sokszor eltérő véleményét. A kisebb központi kormányzat, az egyéni szabadságjogok hangsúlyozása, a békésebb külpolitika, az alkotmányhoz való feltétel nélküli ragaszkodás csak néhány olyan terület, amelyben régóta következetesen képviseli libertariánus álláspontját. Az általános vélemény szerint a következetesség és az őszinteség ritkán hoz sikert a politikusoknak. Bár a 77 éves politikus végül idén sem lett elnökjelölt, a 2010-es évek elejére tekintélyes politikai és ideológiai mozgalom szellemi atyjaként immár döntő hatással van pártjának belső életére.

A Tea Party mozgalom is az ő nevéhez fűződik, de a mozgalom önálló életre kelt, és Ron Paul egyik legfontosabb nézetének, a békésebb külpolitikának az elutasításával megszakadt a képviselő és a mozgalom közötti kapcsolat. Paul azonban továbbra is folytatta tevékenységét, aminek köszönhetően az új mozgalom, a Liberty Movement, már kétségtelenül az ő befolyása alatt áll. Az új mozgalom idén több republikánus tagszervezet irányítását vette át, súlya a párton belül egyre jobban növekszik.

Bár Ron Paul az előválasztásokon összességében csak 10 százalék körüli eredményt ért el, a milliós szavazótáborának túlnyomó többsége fiatalokból áll: az egyetemek sportcsarnokaiban gyakran tízezer lelkes egyetemista vett részt az egyébként nagyszerű szónok beszédein. Az sem lebecsülendő tény, hogy a mozgalom legtöbb szimpatizánsa olyan ellenszenvvel tekintett Romney-ra, hogy talán ennek is köszönhető a republikánusok 2008-hoz képest több millióval kevesebb szavazata, és a libertariánus Gary Johnson egy százalékos eredménye, aki több kérdésben Ron Paul-hoz hasonló nézeteket fejtett ki.

A fiú: Rand Paul

Annak ellenére, hogy Ron Paul többet nem fog választásokon indulni, a mozgalma az ő visszavonulásával (és későbbi halálával) nem fog elhalni. Ennek egyrészt az egyik legfőbb oka a mozgalom erőteljes ideológiai üzenete, másrészt pedig, hogy a bálványozott szellemi atyának vagy egy fia is: Rand Paul, aki 2010 óta Kentucky szenátora. Bár a mozgalom soraiban Rand Paul vesztett népszerűségből azzal, hogy Romney-t támogatásáról biztosította a kampány utolsó hónapjaiban, rajta kívül nincs más jelentős, karizmatikus politikus a mozgalomban, aki képes lenne megnyerni egy elnökválasztást, hogy megvalósítsa a mozgalom elképzeléseit.

Rand Paul többször is hangsúlyozta, hogy ő nem az apja – és ezt a média is így gondolja. Míg az apja az általános megítélés szerint nem volt a média kedvence, sőt, a hívei szerint gyakran hallgattak róla – addig Rand Paul többször szerepel a hírekben, és nem számít pártjában elszigeteltnek, mint apja. Konzervatívnak szokták nevezni, de sok dologban eltér a keményvonalas konzervatívoktól: a hangnem, a stílus, a politikai vélemény egyaránt sokkal mérsékeltebb. Bár osztja apja politikai véleményét mindenben, véleményének megfogalmazásakor mindig ügyel arra, hogy ne haragítsa magára se a keményvonalas konzervatívokat, se a Liberty Movement tagjait.

Ahogy egy korábbi interjúban elmondta, szeretné megakadályozni, hogy pártja „dinoszaurusszá váljon”, és kihaljon. Fontosnak nevezte a spanyol-szavazók és a fiatalok megszólítását – utóbbi esetben apja már nagy sikereket könyvelhetett el. Ha sikeresen tudja tovább bővíteni a Liberty Movement bázisát, az egyik legesélyesebb republikánus elnökjelöltté válhat. A szenátor hamar véget vetett a találgatásoknak azzal, hogy bejelentette, hogy érdeklődik a 2016-os elnökjelöltség iránt.

Rand Paul azonban két komoly akadály előtt áll: Kentucky állam törvényei szerint egy politikus nem lehet az államban szenátorjelölt és elnökjelölt egyszerre, tehát választania kell a kettő közül. Ha az elnökjelöltséget választja, és elbukik, akkor országos hivatal nélkül maradhat, ami nagy hátrány jelenthet a Liberty Movement számára. Ha viszont a szenátorjelöltséget választja, hiába választják újra, egyszerű szenátorként nem tudja sikerre vinni a mozgalom célkitűzéseit. Másrészt viszont apja helyének átvétele a mozgalomban nem lehet egyszerű, az apját bálványozó szimpatizánsok túl mérsékeltnek tartják. Kentucky állam törvényeit meg lehet változtatni, de az apja politikai örökségét átvenni már sokkal nehezebb feladat lesz.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »