Az orosz ellenzék az anti-Magnyickij-törvény ellen

Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin december 28-án aláírta az orosz gyermekek amerikai állampolgárok általi örökbefogadását tiltó törvényt, az orosz ellenzéki aktivisták máris megkezdték a törvény elleni tüntetések megszervezését.

A többféle néven ismert anti-Magnyickij- vagy Gyima Jakovlev-törvény az amerikai-orosz kapcsolatok legújabb negatív fordulópontjaként emlegetett Magnyickij-törvényre ad csattanós választ. A január 1-jén életbe lépő orosz törvény többek között egyes amerikai tisztségviselők vízumtilalom alá helyezésével, az amerikai támogatású NGO-k betiltásával, illetve az orosz gyermekek amerikai örökbefogadást tiltó rendelkezésével kompenzálja Moszkva újkeletű sérelmeit az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. A december 6-án elfogadott amerikai Magnyickij-törvény ugyanis, mely az „emberi jogokat bizonyítottan megsértő” orosz diplomaták és hivatalnokok vízumtilalom alá helyezéséről rendelkezik, hatalmas felháborodást váltott ki Oroszországban.

Elmondható, hogy az USA nem a legmegfelelőbb eszközt választotta az orosz emberi jogi problémák kezelésére. A putyini vezetés válasza azonban, ha lehet, még kevésbé felel meg a nemzetközi normáknak és a racionalitásnak. A Gyima Jakovlev-törvény örökbefogadásról szóló rendelkezése ugyanis olyanokat sújt, akik egyáltalán nem érintettek az orosz-amerikai kapcsolatok lehűlésének kiváltásában. A Washington Post adatai szerint az elmúlt 20 évben 60 000 orosz gyermeket adoptáltak amerikaiak, a most elfogadott törvény pedig 46 gyermek folyamatban lévő örökbefogadását szakítja meg.

Az orosz ellenzéki aktivisták éppen emiatt ítélik el a Gyima Jakovlev-törvényt, és terveznek tüntetést visszavonásáért. Mi több, a szabályozást néhány nap alatt elfogadó parlament mindkét házának feloszlatását is követelik. A Bal Front vezetője, Szergej Udalcov úgy nyilatkozott, hogy 20 000 főt várnak január 13-ára bejelentett tüntetésükre, mely a tervek szerint a Duma épülete előtt ér majd véget.

Bár a tervezett tüntetés egyértelműen az orosz vezetés ellen irányul, az is nyilvánvaló, hogy nem értelmezhető az Amerika Egyesült Államok, vagy a Magnyickij-törvény iránti támogatás kifejezéseként. Ezt Udalcov is hangsúlyozta a RIA Novosztyinak adott interjújában:

Egyértelmű, hogy ez nem egy olyan akció, ami az USA-t támogatná. Egész egyszerűen arról van szó, hogy senki nem dönthet gyermekek sorsáról ilyen módon. Ez felháborító.”

Szálkai Kinga

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »