Vizsgálat indulhat a közrádió ellen

A svéd Adatvédelmi Hatóság (Datainspektionen) vizsgálatot indíthat azért, mert a svéd közszolgálati rádió egyik műsorában a betelefonálók személyes adatait is regisztrálták egy éven át – adta hírül szombaton a Svenska Dagbladet című svéd országos napilap.

Svédországban az utóbbi napokban heves bírálat érte a közszolgálati rádió egyik műsorát, mert ott a sajtó munkatársai regisztrációs adatbázisra bukkantak. A hírek szerint a sajtó birtokába jutott egy olyan dokumentum, amelyben a közszolgálati rádió P1-es csatornájának az egyik vezető producere még novemberben kifejtette, hogyan lehetne a „Hívd a P1-et!” című műsor telefonos adatbázisát továbbfejleszteni. 

Mint kiderült, a dokumentumban az áll, hogy a betelefonáló nevét és tartózkodási helyét tartalmazó regisztráción kívül többek között javasolt a „vallási hovatartozás” rögzítése is. Az Adatvédelmi Hatóság (Datainspektionen) illetékese a svéd lapoknak úgy nyilatkozott, hogy a média a svéd alkotmányban rögzített szólásszabadság védelme alatt áll, ami mindent felülír. A kialakult helyzet viszont elég okot ad arra, hogy az ügyben komoly vizsgálatot indítsanak. 

A Svenska Dagbladet országos napilap a műsor szerkesztői által vezetett regisztrációs listát „Stasi-módszernek” nevezte, és közölte a Svédországban közismerten baloldali kötődésű műsorvezetők nevét. 

Az Adatvédelmi törvény (Pul) kimondja; adatkezelési tevékenységkor az érintettek jogainak a megsértését meg kell akadályozni, a véleményregisztráció pedig törvénysértő. Svédországban jogi szempontból érzékeny adatnak értendő például az érintettek etnikai, illetve vallási hovatartozása, politikai nézetei vagy például az egészséggel kapcsolatos adatok.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »