Facebookon jött: eladják az állami vagyont

A kormány hamarosan közzéteheti azon állami cégek és ingatlanok listáját, amelyeket továbbra is birtokolni kíván. A többit eladják – ezt Fico a Facebookon jelentette be.

Nemcsak a két magán-egészségbiztosító megvásárlására, hanem egy csúcsmodern kórház megépítésére is lenne pénz abból a bevételből, ami a nem lényeges és kevésbé fontos állami vagyon eladásából folyna be – mindezt csütörtökön, a Facebook közösségi oldalon jelentette be Robert Fico kormányfő.

A miniszterelnök szóvivője nem kívánta pontosítani, hogy milyen vagyonról, cégekről, vagy ingatlanokról beszélt a kormányfő. „Vannak bizonyos spekulációk, de ezeket nem fogom kommentálni” – mondta Erik Tomáš.

A kormányzó Smerhez közeli források szerint szó lehet a Slovak Telekom eladásáról is. Tavaly az állam kisebbségi részsedésének értéke 1 milliárd euró volt. A Deutsche Telekom már korábban jelezte vásárlási szándékát, ráadásul a 49 százalékos állami részesedés eladását már az előző kormány is mérlegelte. 2011 májusában Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) akkori pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, a tranzakció másfél éven belül megtörténhet. Ehhez képest már késésben vagyunk…

Ficonak tudnia kéne az árakat…

Amennyiben a miniszterelnök mérlegeli, hogy mire költené a „privatizációból” származó pénzt, tudnia kéne, hogy mennyibe kerülne a két magánbiztosító, a Dôvera és az Union felvásárlása. Erről azonban egyelőre fogalma sincs, ráadásul a biztosítók korábban többször hangsúlyozták: a vállalatok nem eladók. „Még semmilyen becslés nem készült ezzel kapcsolatban” – mondta a kormányfő szóvivője.

Egy új pozsonyi kórház tervéről Robert Fico már októberben is beszélt. Akkor azt mondta, a modern intézmény felépítése kb. 500 millió euróba kerülne. Az egészségügyi minisztérium a jövő év elején dönt arról, hogy belevágnak-e az új kórház megépítésébe, vagy esetleg rekonstruálják a pozsonyi Rázsochy kórház elhagyatott épületét.

A Penta pénzügyi csoport egyébként érdeklődne az állami vagyon iránt, de közben birtokolja a Dôvera biztosítót is…

Furcsa szemléletváltás

Robert Fico gyakran kritizálta a jobboldali kormányokat a privatizáció miatt, most pedig ő is erre az útra tér, annak ellenére, hogy ígéretet tett a választási kampányban: nem herdálja el az állami vagyont.

Az állam több autóbusz-vállalatban is rendelkezik különböző részesedésekkel. Szóba jöhet még a pozsonyi reptér privatizálása, és a Cargo vasúti-teherszállító vállalat eladása is.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek