Észak-Korea szerint az USA-t is elérhetik rakétái

Észak-Korea kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok keleti partját elérni képes rakétákkal rendelkezik. A KCNA észak-koreai hírügynökségezt két nappal azután hozta nyilvánosságra, hogy Dél-Korea megállapodott az USA-val saját ballisztikus rakétái hatótávolságának megnöveléséről.

Szakértők szerint Észak-Korea legalább 6700 kilométeres hatótávolságú rakétákat fejleszt, amelyek elérhetik az Egyesült Államokat – az utolsó két teszt azonban sikertelen volt. Áprilisban egy teszt során mindössze 100 kilométert töltött a levegőben az ország kísérleti ballisztikus rakétája, maielőtt a tengerbe csapódott. 

A KCNA ugyanakkor azt állította, hogy az ország képes az Egyesült Államok bármilyen jellegű támadását visszaverni, valamint „meg tudja támadni az imperialista agresszor bázisait Koreában, Japánban, Guamon és az Egyesült Államok területén”.

Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta a bejelentést, felhívta azonban a figyelmet arra, hogy Észak-Koreának az ENSZ Biztonsági Tanács döntése alapján fel kellett függesztenie a ballisztikus rakéták fejlesztését. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette: „Rakéták fejlesztése helyett inkább a lakosság ellátására kellene koncentrálnia Észak-Koreának”, a további fenyegetések és provokációk pedig csak megnehezítik az ország kapcsolatát a nemzetközi közösséggel.

Dél-Korea korábban bejelentette, hogy megállapodott az Egyesült Államokkal ballisztikus rakétái hatótávolságának megduplázásáról. Szöul jelenleg 800 kilométeres hatótávolságú rakétákkal rendelkezik.

A két Korea között máig csak fegyverszünet van érvényben, békét 1953 óta nem kötött egymással a két ország. Észak-Koreát évek óta próbálják nukleáris programja befejezésére rábírni a regionális hatalmak, illetve az Egyesült Államok. Az elmaradott, éhínséggel küzdő kommunista állam hadseregét és atomfegyvereit felhasználva zsarol ki magának segélyeket és egyéb kedvezményeket a nemzetközi közösségtől. Észak-Koreát továbbra is az ENSZ szankciói sújtják atomprogramja miatt.     

Tóth Ákos

Friss hírek