Kazahsztán javította a versenyképességét

A Menedzsmentfejlesztési nemzetközi intézet (IMD, Svájc) az „Éves világ versenyképességi ranglista – 2012” nevű ez év májusában közzétett tanulmányában Kazahsztán 4 helyet előre lépett, így a tavalyi év mutatóihoz képest az 59 ország közül a 32-ik helyet szerezte meg.

A Világgazdasági Forumnak a „The Global Competitiveness Report 2011-2012” című jelentésében a „Makrogazdasági stabilitás” terén Kazahsztán a 142 ország között a 26-ik helyről 18-ik helyre került, ezzel a Közép-Ázsiai térségben a makrogazdasági stabilitási vezető állam lett.

A fő makrogazdasági mutatók Kazahsztáni jó makrogazdasági környezetről adnak képet. A gazdaság stabil fellendülésére építve a kazah kormány a 2011-2015 évekre 7%-os gazdasági növekedést biztosító szociális-gazdasági politikát hagyott jóvá. A Kazah Köztársaság Statisztikai Hivatala szerint az idei év első felében az ország GDP-je 5,6%-al nőtt.

A nemzeti tartaléki kapacitási terén Kazahsztán helyzete elég stabilnak számít. A Világgazdasági Forum mutatóin Kazahsztán a nemzeti tartalékok kapacitása szerint viszonylag jó pozícióban van, ennek bizonyítéka lehet az, hogy az ország 142 állam között a 12-ik helyet foglalja. A Kazah Gazdasági minisztérium szerint, a 2011-ben a nemzeti tartalék mutatói a GDP-hez számítva annak 30%-át adta, ami Kazahsztánnak a FÁK országok és más fejlődő gazdaságok között vezető pozíciót biztosított.

A makrogazdasági stabilitást bizonyító következő tény pedig a nemzetközi tartalékok szintje. Az idei június honapjában Kazahsztánnak tiszta nemzetközi tartalékai 32,3 milliárd amerikai dollárt értek el. A stabilitásnak még egy faktora az infláció mértéke, ami a 2012. év júniusában (5,9%) az előző év e hónapi mutatóihoz viszonyítva 3,4%-kal alacsonyabb. Az országban a Kormány és Nemzeti Banknak inflációellenes intézkedési folynak, ami 6-8%-os sávon szeretne tartani az inflációt.

A nemzetgazdaság versenyképességét biztosítani – a 2020-ig szóló a Kazah Köztársaság fejlesztésének a Stratégiai tervének az egyik fontos feladata. A kedvező makrogazdasági stabilitás a versenyképességnek az alapja. A gazdaságnak tartós növekedése pedig, a kazah társadalom szociális modernizációjához alapot ad.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »