Horogkereszt miatt bukott az operaénekes

Röviddel a Bayreuthi Ünnepi Játékok megnyitása előtt a világhírű orosz bariton, a 38 éves Jevgenyij Nyikityin visszalépett A bolygó hollandi főszerepétől. Az indoklás: egy fiatalkori horogkereszt tetoválás. Az eset jól reprezentálja, hogy a német nemzetiszocialista múlt a mai napig mekkora hatással bír.

Szerdán kezdődtek meg a 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok. Az augusztus végéig tartó ünnepségsorozaton öt Wagner-operát tekinthet meg a Zöld Domb közönsége. Az idei játékokon is részt vett a német politikai, gazdasági és kulturális élet számos emblematikus figurája, többek között Angela Merkel szövetségi kancellár, a német külügyminiszter Guido Westerwelle, az FDP elnöke Philipp Rösler, Horst Seehofer a CSU elnöke és Bajorország miniszterelnöke. A fesztivál vezetését már 2007-óta Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier intézi, akik szintén jelen voltak az eseményen. Az idei játékok kezdetét azonban nem a Wagner-utódok intrikái, hanem egy orosz énekes náci tetoválása körül kialakult botrány jellemezte.

A szerdai ünnepségsorozatot A bolygó hollandi nyitotta meg, melynek címszerepére a híres orosz Wagner-énekest, Jevgenyij Nyikityint kérték fel. Az előadás előtt pár nappal azonban a német közszolgálati televízió, a ZDF egy olyan műsort sugározott, ahol az orosz bariton még korábban heavy metal együttesének dobosaként tűnik fel, mellkasán pedig egy náci szimbólum, a horogkereszt látható a többi tetoválás mellett. Az énekes a felvétel kapcsán elmondta: „… nem voltam tudatában annak, hogy ezek a jelek és szimbólumok ilyen bántó és sértő hatással bírnak, különösen Bayreuthban, a fesztivál történetének kontextusában”. Nyikityin elmondása szerint a horogkeresztet északi motívumként választotta a katalógusból, tettét azonban már számtalanszor megbánta és soha nem vallott neonáci nézeteket.

A nyitóelőadás karmestere Christian Thielemann az eset kapcsán így nyilatkozott: „A náci szimbólum mindenhol tiltott, legyen az Németország, vagy Ausztrália”. A botrány hatására Jevgenyij Nyikityin visszalépett a főszereptől, amit végül Samuel Youn vett át.

A látszólag nagy dobra vert eset mögött azonban komoly érdekek és alapelvek húzódnak. Németország ugyanis minden erejével azon van, hogy a lehető legmarkánsabban távolodjon el a hitleri-érától, annak minden bűnével együtt. Egy ilyen botrány – pláne Bayreuthban, ahol a fesztiválok a második világháború idején gyakorlatilag a náci vezetőség irányítása alatt zajlottak, sőt Winifried Wagner és a Wagner-család hajdanán jó kapcsolatban állt Adolf Hitlerrel – alááshatja mindazon törekvéseket, amelyek örökre száműznék a náci emlékeket.

A tetoválás-ügy kapcsán a német sajtó is egységesen lépett fel, igaz az orosz bariton oldalán. A legnépszerűbb konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung például arról ír, hogy a fesztivál ismét megbukott: „2012-ben tovább él egy beteg Bayreuth mítosza” Az FAZ hozzáteszi, hogy a fesztivál szervezői teljesen tisztában voltak Nyikityin tetoválásával, azonban mindez a televíziós műsorig egyáltalán nem jelentett gondot. A baloldali Süddeutsche Zeitung hasábjain Nikolaus Bachler osztrák színház-és operaigazgató véleményét olvashatjuk, aki az egész botrányért Katharina Wagnert és Eva Wagner-Pasquiert, valamint az egész Wagner-családot hibáztatja: „Én a Nyikityin-ügyben inkább Bayreuth és a Wagner-család problémáját látom, sem az énekesét. Egy 16 éves rocksztár bolondsága, amit már régen megbánt és megpróbálta semmissé tenni, de a Wagner-család mégis képmutatóan megbünteti ezért. Az ember gyakran mutogat másra, ha a saját történelmében keresendő a probléma.”- nyilatkozott Bachler.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »