Százezrek hagyták el otthonukat etnikai zavargások miatt Indiában

Egy hete tartanak a bodo etnikumú lakosok és muszlimok közti etnikai zavargások India észak-keleti részén, az Asszám szövetségi állam területén. Csütörtökig legkevesebb 45 ember vesztette életét az összecsapásokban, és körülbelül 200 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. A menekültek ideiglenes, iskolákban és kormányzati épületekben létrehozott táborokban tartózkodnak, arra vára, hogy visszatérhessenek otthonaikba. A menekülttáborokban tartózkodó családok félnek a további támadásoktól, illetve aggódnak az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és a vízellátás hiánya miatt. A felkelők több száz házat égettek fel az érintett falvakban. 

A kihalt utcákon az indiai biztonsági erők járőröznek, a kormány mintegy hatezer katonát vezényelt a térségbe, hogy megpróbálják visszaállítani a rendet. A falvakban 24 órás kijárási tilalmat vezettek be. A fegyveres felkelők és a rendőrség között harcok alakultak ki, amelyek annak hatására sem csillapodtak, hogy a rendőrség tűzparancsot kapott, és a rendbontókat szó nélküli lelőhetik.

A múlt hét péntek óta tartó erőszakos összecsapások a bodók két muszlim diákvezető elleni állítólagos támadása után kezdődtek. A bangladesi határhoz közel eső területen élő két etnikum között már évtizedek óta erős a feszültség, a két csoport földrablással vádolja egymást. A muszlimok többségében az 1970-es évek előtt, az akkori Kelet-Pakisztánból (ma Banglades) érkeztek a régióba, és kerültek konfliktusba a helyi bodo közösséggel.

A Kína, Mianmar, Banglades és Bhután által határolt Asszám tartományban több mint 200 etnikai és törzsi csoport él, és India függetlenné válása óta gyakoriak a szeparatista felkelések a régióban. Az utóbbi években erősödött a muszlim-ellenesség a tartományban, mert a bodók egyre inkább háttérbe szorítva érzik magukat hazájukban a muszlim népességgel szemben.

Az indiai miniszterelnök, a parlamentben Asszám államot képviselő Manmohan Szingh várhatóan szombaton ellátogat a zavargások által érintett területekre.

Palócz Eszter

Friss hírek