Bejelentették: nős a fiatal észak-koreai diktátor

Több hetes találgatásoknak vetett véget a minap a phenjani állami televízió bejelentése: Kim Dzsongun titokzatos hölgykísérője az ifjú vezető felesége. Egyes elemzők Kim stílusváltása okán politikai-gazdasági változásokra számítanak a bezárkózó kommunista országban.

Kim Dzsongun, Észak-Korea új vezetője nős – adta hírül a phenjani állami televízió szerdán. Házastársa az a fiatal nő, aki már hónapok óta kísérője különféle rendezvényeken. A televízió tudósítása arról számolt be, hogy Kim „felségével, Ri Szol Dzsu elvtársnővel” látogatott meg egy vidámparkot, véget vetve az észak-koreai vezető oldalán a közelmúltban több nyilvános eseményen megjelenő fiatal hölgy kilétével kapcsolatos találgatásoknak. A híradásból azonban nem derült ki több a nőről, ahogy arról sem, hogy mióta házasok Kimmel.

A sajátosan zárt világot alkotó országban nem meglepő módon sokáig csak találgatások láttak napvilágot a kapcsolatról, és a hirtelen felbukkanó titokzatos hölgyről. Egyes források a hölgyet eleinte az ifjú vezér húgának, illetve szeretőjének vélték, később mások ugyanezt a hölgyet egy popegyüttes tagjaként azonosították. A hölgy Kim Dzsongun oldalán először az ifjú vezér nagyapja, Kim Ir Szen észak-koreai államalapító tiszteletére rendezett emlékkoncerten jelent meg, majd egy iskolalátogatáson, sőt, egy Disney-figurákat felvonultató színházi előadás bemutatóján is együtt mutatkoztak a nyilvánosság előtt. 

Szakértők szerint az új diktátor szerelmi életének feltárásával egy újfajta vezetői stílust igyekszik meghonosítani hazájában, ami közelebb áll a néhai Kim Ir Szen egyéniségéhez. Az államalapító ugyanis előszeretettel mutatkozott nyilvánosan a családja körében, sokszor lehetett őt gyermekek társaságában látni, miközben iskolákat, parkokat építtetett. Kim Dzsongun nemrég elhalálozott apja, Kim Dzsongil azonban sokkal zárkózottabb volt, keményen vezette országát, ami így egyre jobban elszigetelődött a külvilágtól, a nép fokozatosan nyomorba süllyedt, mialatt Phenjan kiépítette a világon az egyik legnagyobb méretű szárazföldi hadseregét. A hölgy megjelenése Kim Dzsongun oldalán azt jelentheti, hogy az ifjú vezető egy „teljesen új, megközelíthetőbb, puhább képet” szeretne mutatni magáról népének – vélekedett korábban Andrei Lankov Korea-szakértő.

A nő kilétével kapcsolatos találgatások eközben tovább folytatódtak. A dél-koreai sajtó szerint a legifjabb Kim 2009-ben vette el a harminc év körüli nőt, aki állítólag egy észak-koreai énekes. Egyes hírek szerint a nő Kínában tanult énekelni, és 2005-ben Dél-Koreában is járt egy atlétikai bajnokságon, az észak-koreai válogatott segítőjeként. 

Dél-koreai szakértők szerint Kim a vezetői szerepre való érettségét akarja bizonyítani azzal, hogy nyilvánosságra hozták házasságát – írta az AFP hírügynökség a bejelentéssel kapcsolatban. 

Egyes elemzők úgy vélték, hogy Kim stílusváltása egy mélyebbre ható folyamat része, amiből egy sajátos észak-koreai „glasznoszty” is kinőhet. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az ifjú vezető gazdasági reformokra készül az elszegényedett, s évtizedek óta folyamatos éhínségek sújtotta országban, miután menesztette Ri Jongho vezérkari főnököt. A lépés jelentőségét az adja, hogy a bezárkózó kommunista állam gazdaságát a hadsereg irányítja, Ri pedig állítólag elzárkózott bárminemű gazdasági reform elől. 

Mások ugyanakkor úgy vélik, hogy a felszínes változások ellenére nem lehet sem demokratikus, sem gazdasági reformokat várni az új vezetőtől, és arra sem lehet számítani, hogy Phenjan csökkenteni próbálná a feszültséget Szöullal, Ri menesztésének okát pedig abban látják, hogy Kim így próbálja megszilárdítani hatalmát.

Pallos Judit, Mészáros Tamás

Friss hírek