Etiópia: nem újságírónak való hely

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabott ki egy etióp bíróság hat újságíróra, akiket terrorcselekményben való részvétellel vádolnak. Az elítéltek között van a veterán újságíró Eskinder Nega is, akit összesen 18 év büntetéssel súlytottak. A bíróság azzal vádolta Eskindert, hogya Ginbot 7 nevű szervezettel közreműködve terrorcselekmények előkészítésében vett részt, továbbá online cikkeivel kormányellenes tüntetéseket szított Etiópiában. Ezen kívül négy újságírót száműztek az országból, egyet pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. 

Minden újságíró ártatlannak vallotta magát, és kijelentették, hogy az eljárás sérti az alapvető méltányossági jogokat. Az védőügyvéd elmondta, hogy fellebezznek a kemény ítéletek ellen. „A nemzetközi közösségnek kellene szemrehányást tenni Etiópiának, ahol a terrorizmust használják fel arra, hogy megtagadják a polgároktól a szabad véleménynyilvánítást.” Az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Az újíságírók tehát nincsenek biztonságban Etiópiában, hiszen 2011 decemberében egy svéd újsígírót ítéltek 11 év börtönre.

Aggodalomra ad okot az egyik elítélt újsáíró nyilatkozata is: „A központi célkitűzés, hogy elvágjanak minket a hazánktól és figyelmeztessék az újságírókat és a többi kritikus hangot, hogy maradjanak csöndben.” – mondta Mesfin Negash a CPJ-nek adott interjújában. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az etióp kormány igyekszik felhasználni az új anti-terrorizmus törvényt arra, hogy a média kritukus hangjait elhallgattassa. 

Stemler Dániel

Friss hírek