Megnyugtató adatokat közölt a Richter

Erős negyedéves számokkal rukkolt elő a Richter ma hajnalban megjelenő gyorsjelentésében. A nettó profit 50%-kal nőtt év/év alapon ami jócskán felülteljesíti az elemzők által várt 9%-os csökkenést.

A FÁK országok és Oroszország bevételnövekedése mellett az erős forint és néhány egyszeri tétel is besegített az eredmény elérésében. A mai kereskedés során az egyik húzó papír lehet a Richter. Az elemzők minden bizonnyal javítják eredmény (EPS) előrejelzéseiket. A Cariprazine tesztek végeredménye azonban még várat magára.

A nettó profit 50%-kal nőtt év/év alapon elérve a 16,7 milliárd forintot, ami jócskán felülteljesíti az elemzők által várt 10,2 milliárdos értéket. A háttérben az Orosz és FÁK államok bevétel növekedése mellett a javuló árrések, két fontos egyszeri tétel és a pénzügyi soron megjelenő bevételek állnak.

A bevételek 15,8%-os bővűlése elsősorban a devizaárfolyamok alakulásának köszönhető. Az orosz rubel felértékelődése ellenére is segítette az exportértékesítést. Az átlagos EUR/HUF deviza kereszt árfolyam pedig a tavalyi 273.2 forintról 296.2 forintra emelkedett. A magyar piac forgalma 7,6%-kal csökkent a negatív kormányzati hatások és a forgalomcsökkenés következtében. A FÁK országok piacán az új készítmények taroltak, míg Ukrajnában az előszállítások segítettek be. Az EU-s forgalom 7,4%-kal tudott növekedni a lengyel és EU9 értékesítéseknek köszönhetően illetve a korábban megszerzett Grünenthal portfoliónak köszönhetően. Mindeközben a tengerentúli értékesítések 34,8%-kal estek vissza.

A bruttó árrés 61,6%-ra emelkedett, miközben az EBIT margin 18,7%-ra szökött az eddigi 14,4%-ról. Két fontos egyszeri tétel becslésünk szerint mintegy 3 milliárd forinttal javította az eredményt, a Watson-tól az Esmya nyomán, a Forest Laboratories-tól pedig egy központi idegrendszeri gyógyszerkutatásból érkezett mérföldkő kifizetés. Az Esmya nevezetű készítmény minden EU országra vonatkozó értékesítési engedélyt szerzett a legutóbbi negyedévben.

A költségoldali növekedés az erőfeszítések ellenére is tovább tart. A K+F költségek 16,7%-kal 9,6 milliárd forintra emelkedtek a jelenleg folyó klinikai tesztek és a PregLem/Richter-Helm Biologic leányvállalat K+F kiadásai miatt.

Az elmúlt időszakban tapasztalt nyomás a mai kereskedésben megszűnhet és jelentős plusszban zárhat az árfolyam. Az elemzők eddigi óvatossága miatt az előrejelzések pozítiv korrekciójára számítunk. Az igazi lökést azonban a Cariprazine tesztek eredménye adhatná az árfolyamnak.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »