Frissült az Széll Kálmán terv

PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓS ADÓ – OTP, FHB (vegyes)

A kormányzat megerősítette az 1 ezrelékes terhet, amit a bankoknak kell fizetni. Az még kérdés, hogy ennek mekkora részét háríthatják át az ügyfelekre. Érdekességet jelent, hogy a tranzakciós adónál az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz 30 ezer forintos limit, a bankoknál emiatt nem tudjuk számszerűsíteni a nettó hatást.

 ENERGIASZEKTOR ADÓJA – MOL (kedvezőbb)

Az energia és közszolgáltató vállalatok 30%-os adóteherrel szembesülnek 2013-tól. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a MOL esetében majdnem 30 milliárd forintos adóteher tűnik el jövőre a kiskereskedelmi és az energiaszektor adójának törlésével, viszont a Robin Hood-adó kulcsa emelkedni fog.

Korábban 16%-os kulcsról szólt a fáma, most 11% az irányadó ráta, de még ez is csak 2-3 milliárd forintos többletkiadást jelent a MOL-csoportra nézve. A társasági adó kulcsával nehéz számolni, hiszen tavaly egyszeri hatások miatt 0 forint volt az anyavállalat társaságiadó-fizetése, de egy normál környezetet feltételezve 3-5 milliárd forintos többletterhet jelentene a magasabb társasági adó.

Véleményünk szerint a kiindulási állapothoz képest javult a MOL helyzete, ezért további felívelést várunk a MOL árfolyamában.

 TELEFONADÓ – MTELEKOM (negatív)

Megmaradt a 2 forintos teher a beszélgetésekre, SMS-ekre és MMS-ekre. Havonta 10 perc adómentessé válik, a lakossági ügyfeleknél havi 700 forintos, míg az üzleti előfizetőknél 2500 forintos felső határ lép életbe. A kormányzat 30 milliárd forintra számít idén, 52-re a következő évektől kezdve.

A telefonadó ugyanakkor a fenti limitek elérését követően is ketyeg, ami vélhetően már közvetlenül a távközlési cégeket érinti: ez a legfájdalmasabb pontja az intézkedéseknek, hiszen erről eddig nem volt szó. Ennek kapcsán úgy tűnik, hogy más formában mégis visszatér a jelenlegi, árbevételre kivetett távközlési adó, ami nyomás alatt tartja az MTEL árfolyamát.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek