Vegyes számokkal rukkolt elő a Magyar Telekom

Vegyes negyedéves jelentéssel rukkolt elő a Magyar Telekom. A bevételek meghaladták a várakozásokat a (nemrég bevezettet energiapiaci szolgáltatások miatt), az EBITDA viszont hajszállal elmaradt a konszenzustól.

A működési környezetben továbbra sem következett be pozitív irányú változás; a vezetékes szolgáltatások csökkenő bevételeit nem tudta teljesen ellensúlyozni a magasabb TV- és IT-bevételek, bár a számoknak hátszelet adott a gyengébb forint (Montenegró, Macedónia).

A nettó eladósodottsági ráta a 2011 negyedik negyedéves 34,1%-os értékről 33,6%-ra csökkent a forint erősödése miatt, de a SEC/DOJ megállapodás illetve a 900 MHz-es frekvencia pályázat miatt újabb hitelt vette fel a cég, ezért továbbra is 30% fölötti szinteken marad a mutató értéke (ami benne van a 30-40% közötti komfortzónában).

A 22 milliárdos kifizetés (SEC/DOJ) illetve a 900 MHz-es frekvencia pályázatért kifizetett 11 milliárd forint negatívba lökte a szabad cash flow-t. Ennek köszönhetően a bázis időszaki 27 milliárdos érték -15 milliárdra változott. A bevételi oldalt 2011 azonos időszakában 1,4 milliárdos ingatlanértékesítés támogatta. Ha kiszűrjük az egyszeri tételeket, akkor is egy 6-7 milliárdos visszaesést látunk a bázis időszaki szabad cash flow-hoz képest, aminek háttere majd csak a mai tájékoztatókon válik világossá.

A menedzsment megerősítette idei várakozásait: 0-2%-os bevétel csökkenéssel, 4-6%-os EBITDA morzsolódással és stagnáló beruházásokkal számolnak ebben az évben, ami nem egy konzervatív szcenárió.

A részvény ára több hónapos mélypontra került a magyar kormány által tegnapi napon véglegesített 2 perces telefonadója miatt. Ezenfelül továbbra is kockázatnak érezzük a 4-ik (állami) mobilszolgáltató felbukkanását. Ezek ellenére továbbra is 50 forintos osztalékfizetéssel számolunk 2013-ban. A részvények kereskedésében rövid távon megugrásra számítunk, bár a telefonadó még kivárásra ösztökélheti a szereplőket.

Sajtótájékoztató a reggeli órákban várható, míg az elemzői konferenciahívás a tervek szerint 15:00-kor kezdődik. 

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »