A legnagyobb lengyel napilap petíciót írt Timosenko szabadon bocsátásáért

A leghíresebb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik cikkében kiállt Julija Timosenko és az ukrán demokrácia érvényesülése mellett. A főszerkesztő aláírásgyűjtést kezdeményezett a volt ukrán kormányfő szabadon bocsátásáért, ha elegendő aláírás összegyűlik, elküldik a petíciót Viktor Janukovics ukrán elnöknek.

„Az ukránoknak meg kell hallaniuk, hogy Lengyelország az ukrán szabadság oldalán van, nem pedig azokén, akik azt lábbal tiporják. Felszólítjuk Janukovics elnököt Julija Timosenko szabadon bocsátására.” – írja a lengyel napilap főszerkesztője. 

„Egy politikus, aki lerombolja saját országának arculatát a világ szemében és a saját nemzetének nagy részében, illetve a politikai ellentétekre erőszakos érvekkel válaszol, az saját magának ássa a politikai sírját. Mi több – kárt okoz a saját nemzetének. Az ukrán nép erre nem szolgált rá.” – írja felhívásában Michnik. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy Lengyelország helyzete – társrendezője az Európa-bajnokságnak Ukrajna mellett – eltérő a többi országhoz képest. A lengyel állam nem bojkottálhatja az ukrán rendezést, ebben nem vehet részt.” – írja Michnik.

Ezért még fontosabb a lengyel társadalom hangja. Az ukránoknak meg kell hallaniuk, hogy Lengyelország az ukrán szabadság oldalán van, nem pedig azokén, akik azt lábbal tiporják. Ezt megköveteli a lengyel tradíció, a lengyel becsület és a lengyel nemzetérdek. 

Felszólítjuk Janukovics elnököt Julija Timosenko szabadon bocsátására” – folytatódik Michnik üzenete.

Ackermann Sándor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »