Megsemmisítették a zaklatási tényállást – felháborodott feministák

Törölte a szexuális zaklatás bűntettét pénteken a büntetőtörvénykönyvből a francia alkotmánytanács, miután annak megfogalmazását nem találta elég pontosnak ahhoz, hogy a törvényt megfelelően alkalmazni lehessen. A feminista szervezetek szerint ezzel „katasztrofális” joghézag keletkezett Franciaországban.

A döntés értelmében ugyanis minden, szexuális zaklatás vádja miatt folyamatban lévő eljárást azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ami a jogvédők szerint „történelmi visszalépést” jelent a francia jogban. A feministák azt kérik a jogalkotóktól, hogy az alkotmánytanács ajánlásainak megfelelően minél előbb alkossák meg az új törvényt a szexuális zaklatás bűntettéről. Erre azonban csak a vasárnapi elnökválasztást követő június 10-17-i nemzetgyűlési választások után kerülhet sor, addig ugyanis szünetel a törvényhozás Franciaországban.

A parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző testülethez egy volt képviselő, a 70 éves Gérard Ducray nyújtott be indítványt, miután 2011-ben három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 5 ezer eurós pénzbírságra ítélték szexuális zaklatásért. Az alkotmánytanács szerint a büntetőtörvénykönyv nem tisztázza pontosan a fogalmat, s a többféle értelmezési lehetőség miatt alkalmazhatatlan a tíz évvel ezelőtt elfogadott törvény, amely azt mondja ki, hogy „egy másik személy zaklatása szexuális természetű kedvezmények elérése céljából egy év elzárással és 15 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható” .

Egyébként a nők elleni munkahelyi erőszakkal foglalkozó európai egyesület (AVFT) is a francia törvény megsemmisítését kérte, de a joghézag elkerülésére ügyelve. Az AVFT szerint a mai döntés „teljesen katasztrofális” a folyamatban lévő ügyek áldozatai számára, „mert nekik vége mindennek, a megvádolt személyek pedig bonthatják a pezsgőt” – mondta Marilyn Baldeck, az egyesület vezetője.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »