Megsemmisítették a zaklatási tényállást – felháborodott feministák

Törölte a szexuális zaklatás bűntettét pénteken a büntetőtörvénykönyvből a francia alkotmánytanács, miután annak megfogalmazását nem találta elég pontosnak ahhoz, hogy a törvényt megfelelően alkalmazni lehessen. A feminista szervezetek szerint ezzel “katasztrofális” joghézag keletkezett Franciaországban.

A döntés értelmében ugyanis minden, szexuális zaklatás vádja miatt folyamatban lévő eljárást azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ami a jogvédők szerint “történelmi visszalépést” jelent a francia jogban. A feministák azt kérik a jogalkotóktól, hogy az alkotmánytanács ajánlásainak megfelelően minél előbb alkossák meg az új törvényt a szexuális zaklatás bűntettéről. Erre azonban csak a vasárnapi elnökválasztást követő június 10-17-i nemzetgyűlési választások után kerülhet sor, addig ugyanis szünetel a törvényhozás Franciaországban.

A parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző testülethez egy volt képviselő, a 70 éves Gérard Ducray nyújtott be indítványt, miután 2011-ben három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 5 ezer eurós pénzbírságra ítélték szexuális zaklatásért. Az alkotmánytanács szerint a büntetőtörvénykönyv nem tisztázza pontosan a fogalmat, s a többféle értelmezési lehetőség miatt alkalmazhatatlan a tíz évvel ezelőtt elfogadott törvény, amely azt mondja ki, hogy “egy másik személy zaklatása szexuális természetű kedvezmények elérése céljából egy év elzárással és 15 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható” .

Egyébként a nők elleni munkahelyi erőszakkal foglalkozó európai egyesület (AVFT) is a francia törvény megsemmisítését kérte, de a joghézag elkerülésére ügyelve. Az AVFT szerint a mai döntés “teljesen katasztrofális” a folyamatban lévő ügyek áldozatai számára, “mert nekik vége mindennek, a megvádolt személyek pedig bonthatják a pezsgőt” – mondta Marilyn Baldeck, az egyesület vezetője.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »