Nem mindenki örül az olimpiának

Kevesebb, mint száz nap van hátra az év sporteseményének megnyitójáig, de a YouGov egy friss kutatása alapján úgy tűnik, Londonban és az ország egészében sem osztatlan a lelkesedés az olimpia iránt.

A Londonban élők olimpiával kapcsolatos attitűdjét hasonlította össze a Nagy-Britanniára vonatkozó adatokkal egy friss felmérésében a YouGov közvélemény-kutató intézet. Bár a brit főváros gőzerővel készül a 2012-es nyári olimpiai játékok kevesebb, mint 100 nap múlva esedékes megnyitójára, a kutatás adatai alapján úgy tűnik, az országban és a fővárosban élők körében megosztott fogadtatásra talál a sportesemény. A lekérdezés eredményei szerint a londoniak 48 százaléka érdeklődik a játékok iránt, 49 százalék azonban nem. Az országos adatok szerint a britek 45 százaléka mutat érdeklődést, 53 százalékukat azonban nem hozza lázba a nemzetközi érdeklődésre számot tartó esemény.

Visszafogott egyetértés mutatkozik annak tekintetében, jól tette-e London, hogy pályázott a játékok megrendezésére. A fővárosban élők 47, országosan a britek 49 százaléka helyesli a döntést. A londoniak 42, a britek 40 százaléka azonban úgy véli, nem volt jó döntés pályázni a rendező város címére. Hasonlóan szolid az egyetértés annak tekintetében, hasznos-e a város számára a sportesemény. A londoniak 51, a britek összesen 53 százaléka véli úgy, hogy igen. Mindkét esetben azonban a lakosság egy szignifikáns aránya nem hisz az esemény hasznosságában. A londoniak 32, a britek 30 százaléka negatívan vélekedik a kérdésben.

A nagyszámú Londonba utazó sportrajongóra való tekintettel a brit főváros számos újítást tervez annak érdekében, hogy a helyi tömegközlekedés elbírja a megnövekedett utazóközönséget. Ennek ellenére a londoniaknak csak 35 százaléka bízik abban, hogy tényleg javulni fog az infrastruktúra, míg 49 százalékuk egyáltalán nem bizakodó. Országosan tízből közel hárman remélik a pozitív változást, 46 százalék viszont nem hiszi, hogy London tömegközlekedése fejlődni fog az olimpia okán.

Hasonlóan negatív a közvélekedés az olimpia sportolási szokásokra gyakorolt hatása tekintetében. A Londonban élők 51 százaléka, az országban élők 55 százaléka szerint a játékok megrendezése nem fog több embert mozgásra ösztönözni, és így a közegészségügy sem fog javulni ennek hatására.

Kitekintő / ELTE TÁTK hírlevél

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »