Nem mindenki örül az olimpiának

Kevesebb, mint száz nap van hátra az év sporteseményének megnyitójáig, de a YouGov egy friss kutatása alapján úgy tűnik, Londonban és az ország egészében sem osztatlan a lelkesedés az olimpia iránt.

A Londonban élők olimpiával kapcsolatos attitűdjét hasonlította össze a Nagy-Britanniára vonatkozó adatokkal egy friss felmérésében a YouGov közvélemény-kutató intézet. Bár a brit főváros gőzerővel készül a 2012-es nyári olimpiai játékok kevesebb, mint 100 nap múlva esedékes megnyitójára, a kutatás adatai alapján úgy tűnik, az országban és a fővárosban élők körében megosztott fogadtatásra talál a sportesemény. A lekérdezés eredményei szerint a londoniak 48 százaléka érdeklődik a játékok iránt, 49 százalék azonban nem. Az országos adatok szerint a britek 45 százaléka mutat érdeklődést, 53 százalékukat azonban nem hozza lázba a nemzetközi érdeklődésre számot tartó esemény.

Visszafogott egyetértés mutatkozik annak tekintetében, jól tette-e London, hogy pályázott a játékok megrendezésére. A fővárosban élők 47, országosan a britek 49 százaléka helyesli a döntést. A londoniak 42, a britek 40 százaléka azonban úgy véli, nem volt jó döntés pályázni a rendező város címére. Hasonlóan szolid az egyetértés annak tekintetében, hasznos-e a város számára a sportesemény. A londoniak 51, a britek összesen 53 százaléka véli úgy, hogy igen. Mindkét esetben azonban a lakosság egy szignifikáns aránya nem hisz az esemény hasznosságában. A londoniak 32, a britek 30 százaléka negatívan vélekedik a kérdésben.

A nagyszámú Londonba utazó sportrajongóra való tekintettel a brit főváros számos újítást tervez annak érdekében, hogy a helyi tömegközlekedés elbírja a megnövekedett utazóközönséget. Ennek ellenére a londoniaknak csak 35 százaléka bízik abban, hogy tényleg javulni fog az infrastruktúra, míg 49 százalékuk egyáltalán nem bizakodó. Országosan tízből közel hárman remélik a pozitív változást, 46 százalék viszont nem hiszi, hogy London tömegközlekedése fejlődni fog az olimpia okán.

Hasonlóan negatív a közvélekedés az olimpia sportolási szokásokra gyakorolt hatása tekintetében. A Londonban élők 51 százaléka, az országban élők 55 százaléka szerint a játékok megrendezése nem fog több embert mozgásra ösztönözni, és így a közegészségügy sem fog javulni ennek hatására.

Kitekintő / ELTE TÁTK hírlevél

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »