Nehézkes a bissaui átmenet

Kétéves átmenetet képzel el a bissau-guineai katonai junta, a nemzetközi közösség legnagyobb felháborodására. Ráadásul még átmeneti elnököt sem találnak maguknak.

Visszautasította a felkérést az a bissau-guineai politikus, akit a katonai junta kért fel a kétéves átmenet levezénylésére. Manuel Sherif Nhamadjo korábban a házelnöki posztot töltötte be, emellett a legnagyobb parlamenti párt, a PAIGC alelnöke. Nhamadjo jelezte, hogy vele a junta tagjai nem konzultáltak, kész tények elé állították tehát, amikor bejelentették, hogy rá vár az átemeneti elnöki tisztség.

A katonai vezetés a visszautasítás után sietett közölni, hogy ők csak ötletként dobták fel Nhamadjo nevét, szó sincs kijelölésről.

Akárhogyan is, blama ez a puccsistáknak, hiszen éppen ezzel a lépésükkel szerették volna jelezni a külvilág felé, hogy készek a hatalom átadására. A nemzetközi közösség korábban élesen bírálta a junta vezetőit, akik egy kétéves átmeneti időszakban gondolkodnak. Ezt mind a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), mind az Afrikai Unió túl hosszúnak ítélte meg, így várhatóan Bissau-Guinea nem menekülhet az ENSZ BT által kilátásba helyezett szankciók elől. A Világbank és az Afrikai Fejlesztési Bank már fel is függesztett többmillió dollárnyi segélyt, az Afrikai Unió pedig felfüggesztette az ország tagságát.

A Biztonsági Tanács a letartóztatott politikusok – köztük az eddigi miniszterelnök és egyben az elnökválasztás első fordulójának győztese, Carlos Gomes Junior – azonnali szabadon bocsátását is követelte. Az ENSZ-en belül pedig már egy békefenntartó misszió felállításán is gondolkoznok.

Bissau-Guineában nem ritkák a katonai puccsok, amit jelez az is, hogy a függetlenség elnyerése óta egyetlen elnök sem tudta kitölteni mandátumát. Legutóbb azután kezdtek el egy újabb puccs lehetőségéről susmogni Bissauban, amikor január elején cukorbetegségben meghalt az elnök, Malam Bacai Sanha. Már előtte is volt egy puccskísérlet, majd az elnökválasztás két fordulója között a katonák végleg átvették a hatalmat.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »