Folytatódnak a bombázások a két Szudánban

Fordult a hadiszerencse: Szudán benyomult Dél-Szudánba, légitámadásokat intézve déli célpontok ellen. Közel sincs tehát vége az elmúlt hetek véres összecsapásainak.

Dél-Szudán szerint a szudáni hadsereg vasárnap 10 kilométer mélyen hatolt be területére, valamint légitámadások sorozatát hajtották végre többek között olajlétesítmények ellen Unity tartományban. Szemtanúk és a Reuters riporterének beszámolója szerint hétfő reggel a tartomány központját bombázták szudáni harcigépek, legalább egy civil halálos áldozatot és számos sebesültet hagyva hátra. Juba a provokációnak nevezett támadásokra hivatkozva megkezdte csapatainak újraszervezését. Khartúm tagadta a vádakat, szerintük csak saját területükön, a déli kormányzat által támogatott dél-kordofáni területen léptek fel lázadók ellen.

Az Afrikai Unió vasárnap újra felszólította a feleket, hogy hagyjanak fel az összecsapásokkal, haladéktalanul és feltétel nélkül üljenek vissza a tárgyalóasztalokhoz. Úgy tűnik azonban, hogy a növekvő nemzetközi nyomás ellenére egyik szudáni állam sem mutat hajlandóságot a vitás kérdések békés rendezésére.

Pénteken Dél-Szudán elrendelte csapatainak kivonását a megszállt Heglig térségéből, a szudáni elnök állítása szerint azonban nem önkéntes visszavonulásról volt szó, hanem a szudáni erők fegyveres harcok árán szorították ki őket. Egy magas rangú szudáni tiszt négyszáz dél-szudáni katona haláláról számolt be a hegligi csatározások kapcsán, arról azonban, hány halottat számlál Khartúm, nem beszélt. Hivatalos információkkal egyébként a szudáni hadsereg nem szolgált. Dél-Szudán szerint a tíznapos megszállásnak 19 saját áldozata volt, míg az északiak részéről 240 katona vesztette életét. Egyelőre lehetetlen megállapítani az áldozatok valós számát, mivel Khartúm nem enged sem újságírókat, sem megfigyelőket Heglig térségébe.

Meleg Veronika

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »