Varsóban gyászmisével és tüntetésekkel emlékeztek a tragédiára

Lengyelországban és Oroszországban egyaránt megemlékeztek a két évvel ezelőtti szmolenszki légiszerencsétlenségről, melyben Lengyelország politikai és katonai vezetőinek számos tagja vesztette életét, köztük Lech Kaczynski lengyel államfő és felesége. A baleset egyes körülményeit a mai napig nem sikerült teljesen tisztázni és az heves viták tárgyát képezi a kormány és az ellenzék között.

Varsóban és Lengyelország számos pontján reggel óta tartottak a különböző megemlékezések. Délelőtt a lengyel országgyűlés alsóházának a képviselői rótták le kegyeletüket a szerencsétlenségben elhunyt parlamenti képviselőknek emléket állító tábla előtt a Szejm épületében. Ezzel nagyjából egy időben csendes ceremónia keretében gyújtottak gyertyákat és helyeztek el koszorúkat az áldozatok közös emlékművé előtt a varsói Powazki katonai temetőben.

A lengyelországi ünnepségekkel egy időben az oroszországi Szmolenszkben is megemlékeztek a két évvel ezelőtt történtekre. Ezt követően Katarzyna Pelczynska-Nalecz külügyminiszter-helyettes nyitotta meg Lengyelország új konzulátusát, mely azonban egyenlőre csak korlátozott funkciókat fog ellátni. 

A hivatalos megemlékezések lezárulása után a kora délutáni órákban kezdetét vette az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt (PiS) által szervezett emlékünnepségek sorozata. A Jaroslaw Kaczynskiáltal vezette párt már röviddel a katasztrófát követően a moszkvai vezetés mellett egyben a varsói kormányt is felelőssé tette a történtekért és havi rendszerességgel szervez tüntetéseket az elnöki palota elé.

Jarosław Kaczyński számos interjúban és felszólalásban bűnrészességgel vádolta meg a Polgári Platform (PO) vezette lengyel kormányt és elsősorban annak vezetőjét Donald Tusk miniszterelnököt. A katasztrófa és annak körülményei a mai napig a lengyel belpolitika egyik fő témájának számítanak. A kérdés megítélése pedig élesen megosztja a lengyel társadalmat. A hivatalos vizsgálóbizottság elsődleges következtetéseit a PiS elutasította, a jelenleg is tartó vizsgálat végleges lezárásának ideje még kérdéses.

A korábbi tüntetésekhez hasolnóan megint az elnöki palota elé szervezte fő megemlékezését a PiS, melyen többek között beszédet mondott Jarosław Kaczyński is. Beszédében kihangsúlyozta az elhunytakról való folyamatos megemlékezés fontosságát, emellett azonban újból erős kritikával illette a kormányt, mely „elárulta” az áldozatokat. A beszédek elhangzása után a tömeg átvonult a Keresztelő Szent János-székesegyházba ahol gyászmisét celebráltak az áldozatokat emlékére.

A szertartást követően az esti órákban kezdetét vette a Gazeta Polska jobboldali lap által szervezett (a március 15-i budapesti megemlékezésekre érkező lengyel tüntetők útját is részben a lap „klubjai” segítettek elő) „megemlékezés menete”. A lengyel sajtó beszámolói szerint a tüntetők lengyel és magyar zászlókat lengettek, valamint kormányellenes transzparenseket tartanak a magasba. A menet az előzetes terveknek megfelelően este tíz óra után véget ért. 

Dobrowiecki Péter

Felkapott hírek

Friss hírek