Heteken belül ígér választ a Bizottság a magyaroknak

A jogi elemzés elvégzését követően az Európai Bizottság a következő hetekben dönt a magyar dossziék ügyében – közölte kedden a testület egyik szóvivője.

Az Európai Bizottság kedden még egyszer megerősítette, hogy a hivatalos határidők előtt megkapta a magyar válaszokat valamennyi témában, így a hazánkkal szemben indult három kötelezettségszegési eljárás és a márciusban küldött két adminisztratív levél (igazságszolgáltatás függetlensége és a jegybanktörvény) ügyében (erről lásd részletesen a BruxInfo korábbi cikkeit).

A testület egyik szóvivője kedden elmondta, hogy az anyagokat jelenleg fordítják, és ezt követően hozzálátnak a válaszok jogi elemzéséhez. „Reméljük, hogy az alapos jogi elemzés elvégzése után a Bizottság a következő hetekben meghozhatja a döntéseket” – jelentette ki Olivier Bailly. Brüsszeli uniós és magyar források egyaránt arra számítanak, hogy a testület még április vége előtt dönteni fog a különböző dossziékat érintő következő lépésekről, és várhatóan egyúttal állást foglal majd a hiteltárgyalások esetleges megkezdéséről is. Barroso elnök szóvivője legalábbis erre utalt, amikor Húsvét előtt a BruxInfo kérdésére válaszolva azt mondta, a Bizottságnál remélik, hogy a mostani válaszok alapján „létrejönnek a hiteltárgyalások megkezdésének a feltételei”.

A Bizottság legutóbb március 7-én második szakaszba léptette a kötelezettségszegési eljárást a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdésében, míg a jegybanktörvény ügyében indult eljárás egyelőre az első szakasznál tart (itt csak tájékoztatást kért a Bizottság), miközben a testület még nem döntötte el, hogy eljárást indítson-e az igazságszolgáltatás függetlenségének általa feltételezett csorbítása miatt.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »