Kanada az ötödik legboldogabb ország

Az észak-amerikai állam Dánia, Finnország, Norvégia és Hollandia után az ötödik helyen végzett a felmérésben, amely a világ országait az alapján rangsorolta, hogy az ott élők mennyire tartják magukat boldognak. – számolt be a National Post.

Az ENSZ által szervezett felmérésen nagyban érződött annak a kanadai kutatásnak a hatása is, amely azok érveit támasztja alá, akik szerint a boldogságot nem lehet csupán gazdasági mutatókra visszavezetni. A hagyományos gazdaságpolitikai nézőpont sok tekintetben ellentétes az emberi természettel, és nem segíti elő feltétlenül a boldogságot. Kizárja továbbá más tényezők figyelembe vételét, amelyek magyarázatot adhatnak az egyes országok különböző felfogására az örömteli életről. Ilyen tényezők a család, a barátok, az egészség, a bizakodó közösségbe tartozás tudata és  természetesen az anyagi biztonság is.

Az egyik, a kutatásban résztvevő kanadai professzor szerint az önzetlenségnek kell a boldogságról való gondolkodás központjában állnia, nemcsak azért, mert az önzetlen cselekvés boldoggá teszi az embereket, hanem mert az altruizmus az alapja minden fejlődésnek, ami hosszú távon (szociális, környezeti, politikai értelemben) fenntartható boldogságot teremthet.

Egy Kanadán belül végzett kutatás azt mutatta, hogy nem a jövedelem volt a leginkább meghatározó a megelégedettség szempontjából: a megkérdezettek közül nagyobb arányban mondták boldognak magukat azok, akik szegényebb kisvárosokban élnek, de bíztak a közösségben, amelybe tartoztak, mint azok, akik a gazdagabb metropoliszokban laknak.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »