A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelése Csíkszeredában

A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek – kalács, sonka, bárány, tojás, esetenként egy kis pálinka stb. – megszentelése. A székelyeknél ennek nagy hagyománya van, ugyanis azt tartják, hogy Húsvét reggelén a megszentelt étellel való evéssel Isten áldását vesszük magunkhoz.

Csíkszeredában ez a szokás megőrizte évszázados ünnepélyességét, sőt egyre nagyobb támogatás övezi. Felemelő, szakrális élmény. Vasárap reggel a Szent Kereszt Plébániához tartozó hívek – és nem csak ők – teljesen betöltötték a város főutcáját, mindkét sávban.

Az eseményről készült fotóriportot itt nézheti meg.

Kitekintő / Erdély Ma

Friss hírek

Újra csökkent az európai alapkamat

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a három irányadó eurókamat szintjét. Az EKB 0,9 százalékos reál GDP-növekedést vár 2025-ben és 1,1 százalékosat 2026-ban.

Read More »