Magyar belviszály a marosvásárhelyi polgármester-választás miatt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint az RMDSZ a „megosztás szimbólumává” vált azzal, hogy visszavonta Vass Levente marosvásárhelyi polgármester jelöltségének a támogatását és Frunda György indítását tervezi a választási versenyben.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az EMNP aláhúzza, hogy a korrupció gyanúja miatt lemondott Borbély László miniszter után, az RMDSZ „minden jel szerint Frunda György számára készíti elő a menekülési utat Marosvásárhelyen át”. Az EMNP emlékeztetett arra, hogy a 2008-as önkormányzati választásokon az RMDSZ Borbély László marosvásárhelyi polgármester-jelöltségével felülírta a saját marosvásárhelyi szervezete akaratát, most pedig civil szervezetek, értelmiségiek, egyházi vezetők akaratát veszi semmibe azzal, hogy „kitúrja Vass Leventét a lehetséges közös polgármester-jelölti pozícióból”, és helyette Frunda Györgyöt indítja a versenyben.

Az EMNP közleménye szerint Frunda György többször is visszaélt a választók bizalmával. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, a román küldöttség vezetőjeként tüntetőleg képviselte a román nemzetállami szempontokat a Székely Nemzeti Tanács több mint kétszázezer szavazattal megtámogatott területi autonómia-igényével szemben. Egyike volt az RMDSZ azon politikusainak, akik ellenezték a magyar állampolgárság egyszerűsített megadását az azt igénylő külhoni magyaroknak – áll a közleményben, amely szerint a román civil társadalom rokonszenvét pedig akkor veszítette el, amikor minden alkalmat megragadott arra, hogy ellehetetlenítse a romániai hatóságok korrupció-ellenes tevékenységét. Az EMNP többek között ez utóbbinak tulajdonítja, hogy Románia még mindig nem csatlakozhatott az Európai Unió Schengeni övezetéhez.

Az EMNP követeli, hogy az RMDSZ kérjen bocsánatot „a megosztottság kialakulásáért, az elszalasztott lehetőségekért minden magyartól és személy szerint Vass Leventétől” – olvasható a Toró T. Tibor pártelnök által jegyzett közleményben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek