Szlovákia: Elkerülik a déli régiót a kormány támogatásával létesített új munkahelyek

A pozsonyi kormány múlt heti ülésén 1674 munkahely létrehozását támogatta meg állami költségvetésből. A magyarok által is lakott déli térségben csupán egyetlen helyen, Rozsnyón támogatta meg 100 munkahely létesítését a pozsonyi kormány.

A pozsonyi kormány múlt heti ülésén 1674 munkahely létrehozását támogatta meg állami költségvetésből a következő regionális leosztásban: északon, vagyis az alacsony munkanélküliséggel bíró térségben Puhón 324,  Zsolnán 110, Námesztón 251 és 254, Késmárkban 101 és további 59 munkahely létrehozását.

A középső térségben az alacsony munkanélküliséggel bíró Aranyosmaróton 222, a hátrányos helyzetű Klenócon pedig 253 munkahely létrehozását támogatta meg.

A magyarok által is lakott déli térségben csupán egyetlen helyen, Rozsnyón támogatta meg 100 munkahely létesítését. A vonatkozó törvény értelmében a kormány utoljára osztott szét munkahelyteremtést ösztönző állami támogatást. Jövő évtől csupán adókedvezményben részesülhetnek az érdeklődők.

“A levonható tanulság: saját programjával ellentétben a kormány nem a leszakadó, hátrányos helyzetű régiókban, köztük a dél-szlovákiai térségekben támogatta meg új munkahelyek létesítését. Ma már a kormányban való puszta jelenlét önmagában kevés, tenni kell végre Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásáért, a munkahelyteremtésért és a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséért. Amennyiben a kormány(ok) nem lesz(nek) tekintettel a riasztó helyzetre Dél-Szlovákiában annak ellenére sem, hogy a térségben a mintegy félmillió magyar mellett békésen él majdnem kétszer annyi szlovák ajkú polgár, akkor hamarosan el kell gondolkodni az önigazgatás olyan formájának létrehozásán, amely a déli régiónak leginkább megfelel. Éppen azért van értelme az idő előtti választásnak, mert a tendenciát, a folyamatokat addig kell megváltoztatni, amíg nem késő. Ennek a lehetőségét kínálja az idő előtti parlamenti választás” – fogalmazott sajtóközleményében Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke.

Kitekintő / Felvidék Ma

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »