Iszlamisták támadtak meg egy várost Nigériában

Súlyos támadás érte éjjel a Nigéria északkeleti részén fekvő Guidan városát, amelyben több lakóház, templom és a városi tanács épülete is megsemmisült. Az akciót a Boko Haram nevű iszlamista milícia vállalta magára, amely magyarra lefordítva annyit jelent, hogy „A nyugati oktatás bűn”. A helyi rendőrfőnök elmondása alapján a heves tűzharcokban négy rendőr meghalt és húsz súlyosan megsebesült.

Egyre gyakoriabbak az ilyen jellegű támadások Nigéria északi részén, a nigeri határ közelében, a Boko Haram rengeteg merényletet követett el ősz óta. Számlájára írhatók többek között az abujai ENSZ-épületek elleni öngyilkos merényletek, amelyek 26 ember életét követelték.

A támadásoknak több oka is lehet. Az egyik leggyakoribb a politikusok ellen érzett gyűlölet, az iszlamisták is többször kijelentették, hogy korruptnak tartják őket és nekik róható fel, hogy az emberek elszegényedtek. A gond csak az, hogy a támadásokban rengeteg civil is életét veszti, a múlt hónapban történt damaturui robbantásban hatvanöten meghaltak.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »