Marosvásárhely: akkor most kinek a jelöltje?

Fokozódik a helyzet Marosvásárhelyen: a már majdnem összeállt koalíció a magyar polgármester-jelölt állításáért ismét megingott. A huzavona még egy évig is eltarthat.

Igaz, hogy még nagyjából 14 hónap van hátra a következő romániai helyhatósági választásokig, a magyar pártok között azonban már most a közös jelöltállításon megy a huzavona. Legalábbis Marosvásárhelyen, ahol immár 12 éve nem sikerült magyar polgármestert választani az RMDSZ jelöltjével szemben fellépő ellenjelölt-önjelölt által okozott szavazatvesztésnek köszönhetően.

Igény az összefogásra

Már a nyár folyamán felmerült a kérdés, hogy ki képviselje a magyar közösséget, ami egyre inkább kisebbségbe kerül a városban is. Az akkori szóban történt megegyezés szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére az EMNT és a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) együttesen állt volna Dr. Vass Levente mögé. Az orvos-politikus jelenleg a bukaresti egészségügyi minisztériumban dolgozik, aki nyáron pontosan ezért utasította el az egészségügyi miniszter lemondása után számára felajánlott posztot.

Mindeközben az Magyar Polgári Párt (MPP) nem adta támogatását Vass közös jelöltségéhez. Helyette három másik, pártok fellett álló és köztiszteletnek örvendő személyt nevezett meg az esélyesek között: Bölöni Lászlót, Biró Zsoltot és Smeranda Enache-t. Mindez nem tántorította el a két másik magyar szervezetet, hiszen feltételezték, hogy az MPP nem nyom annyit latba, hogy emiatt vesztenék el a választást.

A szálak bonyolódnak

A helyzet gyökeresen megváltozott hétfőn (november 7.), amikor is Tőkés László közleményében úgy nyilatkozott, hogy dr. Vass Leventét az RMDSZ kisajátította, rátelepedett és saját propagandacéljaira kívánja felhasználni. Eszerint Vass nem számít többé közös jelöltnek. Az erdélyi európai parlamenti képviselő ugyanakkor megemlítette Smeranda Enache-t, mint lehetséges koalíciós jelöltet.

A sajtóközlemény az érintetteket igencsak meglepte. Az EMNT aznap nem is tudott reagálni az újságírói kérdésekre, mivel nem volt tisztában a ,,közös állásponttal”. Majd másnap, mire észbe kaptak, Kali István, a Nemzeti Tanács maros megyei alelnöke érthetőnek nevezte Tőkés aggodalmait a koalíciókötés elhúzódásával kapcsolatosan, mégsem nevezte szerencsésnek a nyilatkozat időzítését. Kali a Krónikában idézett szavai szerint mindez az RMDSZ-nek köszönhető, ami még mindig „vacilál”.

Ki ki mellé áll?

Mindennek ellenére az EMNT nyilatkozatában kitért arra, hogy a városban egy „példaértékű együttműködés van kialakulóban”. A koalíciós egység érdekében pedig fenntartják dr. Vass Levente iránti támogatásukat –  írja az Erdély.ma.

Tőkés László közleményét természetesen az RMDSZ sem vette zokszó nélkül. A hét eleji események után a párt maros megyei elnöke szerint az EMNT ezentúl csak „félszájjal” áll ki Vass mellett. A kommentár ugyanakkor homályos volt, és némileg alátámasztotta Tőkés aggodalmait. Kelemen Attila a Transindexnek adott nyilatkozatában ugyanis úgy fogalmazott, hogy „az RMDSZ-nek van egy jelöltje, aki mellé oda lehet állni”.

Tőkés megadta az iránymutatást

Az MPP örömmel vette tudomásul, hogy – az RMDSZ szerint a helyi viszonyokkal kevésbé tisztában lévő EMNT elnök – a héten „megadta az iránymutatást”, és így az EMNT is beállhat Smeranda Enache román kisebbségjogi aktivista mögé. A párt elnöke, Szűcs Jenő szerint olyan polgármester-jelöltet kell támogatni, aki pártokon felül áll. Emellett pedig személyes ügyének tekinti a régiósodás ösztönzését, Marosvásárhely Székelyföld fővárosává tételét.

Minderre reagálván Dr. Vass Levente fájlalta, hogy bár minden érintett szereplő a megegyezésről prédikál, mégis véget nem érő politikai játszmáknak lehetünk tanúi.

A probléma tehát korántsem megoldott. Kérdés, hogy a következő 14 hónapban a helyzet miként alakul: sikerül megegyezésre jutni, vagy még nagyobb szakadék ékelődik az erdélyi magyar kisebbség politikai pártjai közé? Lesz vajon győztes, vagy a magyar közösség csak vesztese lehet a véget nem érő vitáknak?

Zsár Virág

Friss hírek