Felfüggesztették a botrányhős párttagságát

A kormányzó dél-afrikai párt (Afrikai Nemzeti Kongresszus – ANC) öt évre felfüggesztette Julius Malema tagságát, mivel az ellene folyt fegyelmi eljárás több vádpontban bűnösnek találta a fiatal politikust. Az ANC ifjúsági tagozatának vezetője elleni legsúlyosabb vád az volt, hogy szégyent hozott a majdnem száz éves múltra visszatekintő mozgalomra, emellett a botswanai rezsimváltás propagálásával erősen megosztotta pártját. A fegyelmi bizottság egyébként nem találta bűnösnek Malemát rasszizmus vádjában, annak ellenére, hogy nemrégiben bírósági ügye is volt ezzel kapcsolatban.

Julius Malema azonnal kijelentette, hogy nem ért egyet a döntéssel és természetesen fellebbez. Egy egyetemi előadáson hangsúlyozta, hogy nem kér bocsánatot, hiszen szerinte nincs is miért. A politikus szerint az, amit az ANC csinál, egy lejárató kampány része, amelynek célja nem más, mint a párt ifjúsági szervezetének ellehetetlenítése. Malema felfüggesztése mindaddig nem végleges, amíg a fellebbviteli bizottság nem dönt a kérdésben.

Számos elemző szerint Malema kemény kihívója lehet az éppen regnáló Zuma elnöknek, aki az elmúlt időben sokat veszített a népszerűségéből. Nem sikerült javítani ugyanis a nyomornegyedekben élő feketék helyzetén, az országban pedig már 25 százalékos a munkanélküliség, de a fiatalok körében ez az arány már elérte az elképesztően magas 50 százalékot.

Sok ANC tag egyetért abban, hogy Malema jobb jelölt lenne a jelenlegi elnöknél a közelgő választásokon, ugyanis a nacionalista politikus rendkívül népszerű a fiatalok körében. Fő céljának tekinti a mélyszegénységben élő külvárosi feketék társadalomba való integrálását, illetve az ország bányáinak államosítását. Az viszont szinte biztos, hogy Malema csak akkor aspirálhat eséllyel az elnöki székre, ha fellebbezésének helyt ad a fellebbviteli bizottság.

Lukács Ádám Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »