Megnyirbálnák az élelmiszersegély-programot

A válság az Unió minden területén érezhető – nincs ez másképp az élelmiszer-segélyezési programmal kapcsolatban sem. Hat EU-s tagállam emelte fel a hangját annak érdekében, hogy minden tagállam saját maga oldja meg a szegénység és az éhezők problémáját, mivel szerintük ez belpolitikai kérdés és nem a Közös Agrárpolitika feladata.

A napokban Brüsszelben hat tagállam blokkolta a mintegy 500 millió euró értékű élelmiszersegély-program megújítását, javaslatuk szerint a segélyre fordított kiadásokat az előző évhez képest 1/4-re kellene csökkenteni, amely körülbelül 113 millió euró jelent. Dacian Cioloş, az Európai Unió mezőgadzasági biztosa a találkozót követő sajtótájékoztató után elmondta, hogy Nagy Britannia, Csehország, Dánia, Németország, Hollandia és Svédország ezzel a lépéssel önző módon a saját érdekeiket tartják szem előtt, holott az Uniónak a szolidaritásra kellene épülnie.

„Ha szolidaritást tanúsítunk az európai bankok iránt, akkor a szegényekkel sem tehetünk másként.” jegyezte meg Marek Sawiczki, lengyel gazdasági miniszter. A lengyel elnökség a kérdést nem hagyja annyiban és a kérdés újra napirendre kerül vasárnap, amikor az európai vezetők az euró övezet válságának megoldásáról tanácskoznak.

Amennyiben a „blokkoló kisebbség” hat állama közül valaki visszalép, az élelmiszersegély program  még két évig változatlan költségvetéssel, de megújult formában fog működni. Az Európai Bizottság javaslata alapján a megújult rendszer finanszírozása az Uniós költségvetésből évente történne, 500 millió euró értékben.

„Nem arról van szó, hogy nem akarunk a szegényeken segíteni, hanem arról, hogy a program alapelveiben rossz. Ez a kérdést a szociálpolitikához tartozik, nem pedig a mezőgazdasághoz” mondta az EUobserver című brüsszeli hírportálnak az egyik ellenző ország diplomatája.

Az élelmiszer-segélyprogram rendszere már a kezdetektől lehetővé tette a élelmiszer készletek kihasználását annak érdekében, hogy a rászorulók is élelemhez jussanak. Az említett készletek azonban az évek során csökkentek, így a segélyezésre szánt mennyiség nagy részét piaci áron kell beszerezni, amelynek a legnagyobb haszonélvezője Franciaország. Németország és szövetségesei szerint a rendszer tulajdonképpen egyfajta rejtett támogatás Franciaország felé, és ők ezért nem hajlandóak fizetni.

„Nem akarunk Uniós szintű szociális politikát. A rászorulók megsegítése tagadhatatlanul fontos, azonban ez a nemzeti kormányok feladata. Mi Németországban a saját költségvetésünkből finanszírozzuk a segélyezést és a továbbiakban is úgy gondoljuk, hogy ez a helyes út.” mondta a sajtónak a német mezőgazdasági miniszter, Ilse Aigner.

Németország és Nagy Britannia már szeptemberben felemelték hangjukat az élelmiszer-segélyezésre költött pénz csökkentése érdekében, hangsúlyozva, hogy ez minden állam számára belpolitikai kérdés. 

Maga az uniós élelmiszersegély-program 1987-ben kezdődött a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül. 2008-ban az Európai Bizottság ki akarta bővíteni a programot, hiszen szerinte mintegy 43 millió európai nem engedheti meg magának, hogy húst vagy halat egyen. A segélyezés először idén áprilisban került veszélybe, amikor a Németország kérésére ülésező Európai Unió Bírósága döntésében kijelentette, hogy a programban kizárólag az európai élelmiszerkészletek használhatók fel. Ezek a készletek azonban hamar kimerültek az elmúlt években, így a segélyezés végrehajtásához a piacon kellett élelmiszert vásárolni, természetesen EU-s pénzekből.

Az Európai Bíróság döntését követően júliusban az Európai Parlament a konfliktus elkerülése érdekében szinte már könyörgött, hogy a támogatás összegét a felére csökkentsék, de gyakorlati lépéseket az illetékesek nem foganatosítottak ennek érdekében.

Jelenleg a legtöbb élelmiszer segélyezési szervezet a program keretében kibocsátott 480 millió euró értékű költségvetésre támaszkodik, Európában mintegy 18 millió rossz körülmények között élő ember jut így ingyen élelemhez. tavaly az Élelmiszerbankok Európai Szövetsége ( European Federation of Food Banks) kibocsátott segélyeinek 50 százalékát ez élelmiszer-programból fedezte.

Balajthy Henrietta

Friss hírek