Szerdáig kell döntést hozniuk

Jelentős előrelépést értek el a bankok feltőkésítése, az EFSF-ként ismert euróövezeti  mentőeszköz megerősítése, valamint Görögország pénzügyi megsegítése ügyében az uniós vezetők vasárnapi csúcstalálkozójukon, de végleges döntés nem született, ezért szerdán ismét összeülnek a 27-ek állam- és kormányfői. Párizs erős lobbija ellenére az európai stabilitási eszközt nem alakítják át bankká, ehelyett sajátos funkciókkal ellátva erősítik meg. Zöld utat kapott Görögország következő, nyolcmilliárd eurós mentőcsomagja, melyet Athén november első két hetében hívhat le az uniós forrásokból, közölte a EUobserver. Az államfők döntést hoztak az európai bankok feltőkésítéséről is, azonban továbbra sincs egyezség a tekintetben, hogy milyen mértékben kényszerítsék rá az európai bankokat a görög államkötvények értékének veszteségként való leírására.

A hétvégi csúcsértekezleten felvetődött az európai alapszerződés módosítása is, ami feltétele annak, hogy az EU fegyelmezettebb fiskális politikára kényszeríthesse tagországait. Az uniós vezetőknek a soron következő találkozó során számba kell vennie, hogy a gazdasági fegyelem erősítése és egy stabilabb európai gazdaság megteremtése érdekében kisebb változtatásokat kell végrehajtania az EU jelenleg hatályos alapszerződésén, a Lisszaboni Szerződésen, mondta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke vasárnap.

Matus Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »