Nő a feszültség Kubában

Az utóbbi hónapokban újra megélénkültek a kubai kormányzat és az ellenzéki csoportosulások közötti összetűzések. Ennek legújabb példáját az idei Kegyes Szűz Napján történt incidens szolgáltatta.

A kubai kormányt támogató mintegy 200 fős tömeg szombaton megakadályozta az Asszonyok Fehérben nevű női mozgalom menetét a fővárosban, Havannában. A tömeg Laura Pollán, a mozgalom vezetőjének házához is elvonult, ahol tovább inzultálták a mozgalom tagjait. Noha a tömeg Pollán asszony házán kívül maradt, így a hatóságok nem avatkoztak közbe a fenyegető helyzet megszüntetése érdekében.

Az asszonyok terve csupán annyi volt, hogy el szerettek volna vonulni misére a Las Mercedes templomba. Szeptember 24-e ugyanis nevezetes nap Kubában, ekkor ünneplik a fogvatartottak védőszentjének ünnepét, a Kegyes Szűz Napját. Az ünnepet számos spanyol ajkú országban megülik, mivel Szűz Mária számos város és terület, illetve a Dominikai Köztársaság védőszentje is. A templomba végül 13 nőnek sikerült eljutnia.

A tömeg kubai zászlókat lengetve és „Férgek!”, illetve „Kifelé!” kiáltozásokkal várta az asszonyokat az utcán. A helyzet akkor kezdett forróvá válni, amikor a nők mozgalmának 35 tagja megjelent a kapuban, hogy megkezdje menetét a templom felé. A BBC tudósítása szerint messze nem ez volt az első ilyen konfliktus a mozgalom és a kubai kormányzat által támogatott tömeg között.

Természetesen a történtek kommunikálása is nagyon eltérő: a hatóságok azt állítják, hogy a feszültség a kubai állampolgárok spontán reakciója, ugyanakkor a mozgalommal rokonszenvezők egyenesen a Raúl Castro vezette kormányzat mesterkedését véli felfedezni a háttérben. A katolikus egyház úgy érzi, hogy az elmúlt hónapokban érezhetően növekedett a feszültség és az elnyomás, a kormány viszont a szokásos retorikát alkalmazva azt állítja, hogy az ellenzéki csoportokat az Egyesült Államok pénzeli azért, hogy szándékosan törekedjenek a közrend megdöntésére.

Az Asszonyok Fehérben egy ellenzéki mozgalom, melynek tagjait azok a feleségek és testvérek alkotják, akiknek férje vagy testvére a 2003-as ellenzéki tüntetések leverése után kerültek börtönbe. Magát a mozgalmat, és a tényt, hogy menetüket pont a fogvatartottak ünnepén szervezik, a kormányzat jogosan érezheti kihívásnak.

Noha az egykori tüntetők nagyját már szabadlábra helyezték – néhányuk Spanyolországba ment – az asszonyok folytatták küzdelmüket az 50, még mindig börtönben lévő elítélt szabadon engedése érdekében. Azt állítják, hogy bebörtönzésük és fogva tartásuk politikai indíttatásból történt.

Tomik Ádám

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »