Wikileaks: Kína újabb titkai a nyilvánosság előtt

Az augusztus 30-án napvilágra került újabb WikiLeaks-csomag hírei természetesen nem hagyják figyelmen kívül a világ legnagyobb gazdaságának szennyesét sem. Legyen szó akár gazdasági fejlődésről, környezetszennyezésről, háborús bűnösök bújtatásáról vagy a 2008-as válság alatti politikai ügyeskedésről, Kínában mindig van új a nap alatt.

Politikai okokból nem mérik a legveszélyesebb szennyezést

A WikiLeaks által augusztus végén nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai táviratok arról számolnak be, hogy Kína egyáltalán nem méri a levegőben fellelhető legsúlyosabb szennyeződések mértékét, mivel annak értékei olyan magasan az elfogadott norma fölött állnak, hogy azok kezelése kényes politikai és gazdasági kérdéseket vetne fel.

A jelenleg érvényben lévő index, melyet a levegő minőségének vizsgálatára használnak, 2008 óta van érvényben. Figyeli az olyan levegőben fellelhető káros anyagok arányát, mint a tíz mikrométer átmérőjű részecskékből álló szálló por (PM10), a nitrogén dioxid (NO2) vagy a kéndioxid (SO2). Nem méri azonban a két és fél mikronnál kisebb átmérőjű finom porrészecskék (PM2,5) jelenlétét. A PM2,5 méretéből adódóan veszélyesebb, mint a PM10, ugyanis leülepszik a tüdőhólyagokban, gyulladást okoz, és rontja azok gázcserélő képességét. Az oxigén-felvétel romlása közvetlen terheli a szív- és érrendszert, szívbetegségekhez, keringési rendellenességekhez, gyermekkori megbetegedésekhez és korai halálhoz vezet. Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban ez a szennyezőanyag már hosszú évek óta részét képezi a légszennyezettség-indexnek (API).

Egy 2006 szeptemberére dátumozott másik távirat arról számol be, hogy „kutatók és tudósok egyre nagyobb mértékben aggódnak a légszennyezés miatt, de kénytelenek nem hangot adni véleményüknek, ha továbbra is igényt tartanak a kutatási támogatásra”.  Azok a diplomaták, akik a szennyeződés és a születési rendellenességek között fellelhető esetleges kapcsolat kivizsgálása érdekében kértek találkozókat a különböző illetékes személyektől szintén falakba ütköztek. A nemleges válaszokat azzal indokolták, hogy a téma „túlságosan kényes”. A kínai gazdasági fejlődéssel együtt járó hatalmas mértékű környezetszennyezés már most is jelentős nemzetközi figyelmet élvez. Egyes

becslések szerint ha bevezetnék a PM2,5 részecske aktív mérését az országban, a még egészségügyi és légminőségi szempontból elfogadhatónak napok száma 20–30%-kal csökkenne, ami jelentős nyomást jelentene a vezetés számára.

Bár tény, hogy a 2006-ból származó dokumentumok megszületése óta jelentős előrelépések történtek a témában a fent említett anyag még mindig nem része a légszennyezettség-indexnek. Augusztus közepén a kínai média bejelentette, hogy már előkészületben van egy új index, de az nem került megerősítésre, hogy tartalmazni fogja a PM2,5-t. Ahogy a 2006-os WikiLeaks jelentés is megfogalmazza: „Az azért való kampányolás, hogy egy szennyezőanyag, melynek jelenleg mérhető értékei ennyivel meghaladják az elfogadható normákat, belekerüljön az indexbe, politikailag igen nehéz feladat”.

Amerika menedéket kért Pol Potnak

A szintén a napokban napvilágot látott WikiLeaks-csomag részét képezte az az 1989-es távirat, melyben Washington arra kérte az akkori kínai vezetést, hogy nyújtsanak menedéket magas rangú Vörös Khmer vezetőknek, köztük Pol Potnak is, a kambodzsai konfliktus lezárásának reményében. A négy éven át tartó kambodzsai rémuralmának idején másfél–két millió ember haláláért felelős, távollétében hazájában népirtásért halálraítélt vezetőnek és társainak jelenlétét „problémásnak” minősítette a dokumentum azon érvek felsorolása közben, amiért Kínának be kellene fogadnia őt.

Hatalmának elvesztése után a Vörös Khmer tábornoka Nyugat-Kambodzsába, a thai határ közelébe húzódott vissza, ahonnan még évekig aktívan harcolt a vietnami és szovjet segítséget élvező phnompeni kormány ellen. Bár Pol Pot az 1980-as évek végéig Kína és Thaiföld nyílt, valamint több nyugati hatalom

indirekt támogatását is élvezte, a hidegháború végének közeledtével igény keletkezett egy béketeremtési kísérletre.

A kérést azonban Kína elutasította. Pol Pot 1998-ban halt meg, mely után végül sikerült teljesen felszámolni a vörös Khmer uralmat az ország nyugati részén. Az iratban említett másik két személy közül Ta Mokot később a kambodzsai kormány elfogta, 2006-ban őrizetben halt meg. Jeng Sari háborús bűneiért jövőre áll majd bíróság elé.

Amerikában fektettek volna be kínai bankok a válság alatt

A 2008-as gazdasági válság legsötétebb napjaiban egy vezető kínai bankár elmondása szerint az országból többen is készek lettek volna beruházni az amerikai pénzintézetekbe – derül ki az egyik aktából.

Abban az időben a nehéz helyzetben lévő bankok kétségbeesve próbálták rátenni a kezüket bármilyen tőkére, ami csökkenthette volna az ingatlanpiaci buborék kidurranásakor keletkező hatalmas veszteségeiket. Mégsem került sor kínai beruházásra. Ennek részleteit tárgyalja több WikiLeaks ügyirat is.

Másfél hónappal a válság kirobbanása után a távol-keleti ország harmadik legnagyobb bankjának (China Construction Bank) elnöke, Kuo Su-csing (Guo Shuqing) találkozott Alan Holmer amerikai nagykövettel. Kuo a diplomáciai távirat szerint ajánlatott tett Holmernek, hogy kínai állami vállalatok hajlandóak lennének 10-15%-os részesedések vásárlásával támogatni a rászoruló amerikai pénzintézeteket.

Az amerikai oldalon természetesen bőven akadtak ellenzők, hiszen a beruházni vágyó intézmények között többségben voltak azok, melyeknél a kínai állam tartotta kézben a részvények döntő többségét. Szakértők szerint a nagy összegű befektetésekkel együtt járó vizsgálódások és a kínai befektetők motivációira irányuló találgatások végül elkedvetlenítették a kelet-ázsiai felet.

Roja Csilla

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »