Elhíznak a kínaiak

Általánosságban a korábbi évekhez képest egészségesebbek ma a kínaiak, ugyanakkor a lakosság egyre szélesebb rétege számít elhízottnak.

Ugyan egyre komolyabb gondot okoz az elhízás, a kínaiak ma egészségesebbek, mint hat évvel ezelőtt – derül ki a lakosság egészségügyi helyzetét felmérő, hétvégén közzétett országos kutatásból. A kínai állami sporthivatal több mint 230 ezer fős mintán alapuló felmérése szerint jelenleg a 20 és 59 év közötti felnőttek 33 százaléka van elhízva, 3 százalékkal többen mint 2005-ben. A 60 és 69 év közti korosztályban minden negyedik ember számít kövérnek, itt 4,2 százalékos a növekedés. Általános fizikai teljesítőképességük, szervi funkcióik, testformájuk alapján ugyanakkor a kínaiak ma egészségesebbek, mint hat évvel ezelőtt, s számottevő a rendszeres testmozgást végzők számának növekedése is.    

A hivatal külön vizsgálta az iskolás korú fiatalokat, csaknem ezer iskola 350 ezer, 7 és 22 év közötti tanulójának bevonásával. A felmérésből kiderül: míg a közép- és általános iskolások egészsége javult az elmúlt években, a 18 és 22 év közötti fiatalok általános fizikai állapota nagymértékben leromlott. Elsősorban a nagyobb mennyiségű és jobb minőségű ételek, a sportolási lehetőségek kiszélesedése az oka, hogy a 7-18 éves korosztálynak jobb ma az állóképessége, nagyobb a tüdőkapacitása, az előző felméréshez képest javult a futásban, ugrásban elért átlagos eredménye. Egyetemista korú társaik ezzel szemben a hat évvel ezelőtti felméréshez képest szinte minden téren romló eredményt mutatnak, s főképp a betegségek terén jeleskednek: elsősorban testtartási és látási problémákkal küzdenek. A szakértők szerint ezért leginkább az oktatási rendszer jellege tehető felelőssé, a diákok ugyanis rendkívül leterheltek, tanítási időben sem idejük, sem energiájuk nem marad testmozgásra.    

Fittség terén Kína – Dél-Korea és Japán után – bronzérmes Ázsiában, globális összehasonlításban a 32. helyet foglalja el. A 2008-as pekingi olimpia nyitó napja, augusztus 8-a 2009-től a nemzeti fitnesz nap az országban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek