Madrid bezárhatja a kaput a románok előtt

Egyelőre nem kapott értesítést az Európai Bizottság Spanyolországtól, hogy valóban korlátozni akarja-e a romániai állampolgárok munkavállalási lehetőségeit – közölte a testület szóvivője Brüsszelben. Bukarest szerint Madrid kilátásba helyezte ezt az intézkedést a magas spanyol munkanélküliség miatt, de az EU szerint erre nincs lehetősége Spanyolországnak.

David Boublil elmondta, péntek délutánig nem is kapott a Bizottság értesítést a spanyol hatóságoktól arról, hogy Madrid bármilyen korlátozást is készülne bevezetni.

Pedig értesülések szerint erre készült Spanyolország. Több lap is jelentette szerdán, hogy az Európai Unióban kiugróan legmagasabb, több mint 20 százalékos spanyol munkanélküliség miatt a madridi kormány azt tervezi, hogy időszakosan megtiltja, hogy Romániából érkező újabb állampolgárok munkát vállalhassanak Spanyolországban.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint Madridnak nincs lehetősége arra, hogy egyoldalúan visszaállítsa a munkaerőpiaci korlátozást. Emlékeztetett arra, hogy az uniós tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy egy új EU-tagország állampolgárai előtt 2+3+2 évre zárva tartsák a munkaerőpiacukat.

A régi államoknak a szakaszváltásoknál bizonyítaniuk kell, hogy jelentős zavarokat okozna, ha megnyitnák a piacot az új tagország munkavállalói előtt, csak így tarthatják fenn a korlátozást.

David Boublil felidézte, Spanyolország az első kétéves ciklus lejárta után, 2009. január 1-jétől feloldotta a korlátozásokat a román munkavállalók előtt. A szóvivő magyarázata szerint Madrid csak akkor vezethet be újra átmeneti rendelkezéseket, ha előzetesen értesíti Brüsszelt a tervéről, és hitelt érdemlően bizonyítja, hogy jelentős veszély fenyegeti a spanyol munkaerőt.

Jelenleg 850 ezer román dolgozik Spanyolországban. Könnyen el tudnak helyezkedni, mert olcsóbban vállalnak el munkákat, mint a helyiek. A madridi hatóságok attól is tartanak, hogy a sok bevándorló miatt alacsonyabb lesz a spanyol átlagbér, a román migránsok ugyanis a minimálbér alatti összegért is elszegődnek dolgozni Spanyolországban.

Románia már hivatalosan is aggodalmát fejezte ki a tervek miatt. A bukaresti munkaügyi tárca szóvivője nyugalomra intett. Ioana Santa elmondta, még nem érkezett hivatalos értesítés Spanyolországtól, és egy ilyen döntést egyébként is sok időbe telik „leegyeztetni Brüsszellel”. Ettől függetlenül a munkaügyi miniszter már informálisan érdeklődött az Európai Bizottságnál az ügyben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »