Virágzik a drogtermelés Bolíviában

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) legfrissebb jelentése alapján a marihuána-termesztés virágzik Bolíviában. A 2003-as 8,5 tonnányi becsült érték 2009-re elérte az 1937 tonnát, tehát a hat év alatt évente 147 százalékos növekedés következett be. A 2008-ban bejelentett mennyiség világszinten a harmadik legtöbb marihuánát termelő országok közé sorolta Bolíviát.- áll az ENSZ jelentésében. A Bolíviára nehezedő nemzetközi nyomás ellenére a mennyiség évről évre nő.

Az UNODC idén januártól július közepéig 6668, a helyi hatóságokkal összehangolt akcióban vett részt, melyekben összesen 369,7 tonna marihuánát és 13,8 tonna kokaint foglaltak le Bolíviában. A lefoglalt kokain fele azonban perui eredetű volt.

A műveletek során a hatóságok a kábítószer lefoglalásán kívül a termesztés és a terjesztés visszafogására is hangsúlyt fektetnek, idén már 2815 kokaint előállító illegális üzem működését hiúsították meg.

A rendőrség 1797 bolíviai, 47 perui, 34 kolumbiai, 26 brazil, öt mexikói és további 32 latin-amerikai állampolgár mellett európai, izraeli és egyesült államokbeli elkövetőt is letartóztatott 2011 első felében.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »