Az Állami zászló napja Abháziában

Július 23-án szombaton ünnepelték a Grúziától elszakadt és Oroszország által elismert kaukázusi miniállamban az „Állami zászló napját”. Az Abház Köztársaság jelenlegi állami zászlóját 1992. július 23-án fogadta el a köztársaság Legfelsőbb Tanácsa Szuhumiban, az abház fővárosban.

Szergej Bagaps, a 2011 májusában elhunyt abház elnök 2005. június 3-án írta alá „Az emlék- és ünnepnapok az Abház Köztársaságban” törvény megváltoztatásáról és kiegészítéséről szóló rendeletet, amely július 23-át az abház állami zászló napjává nyilvánította.

„Mi mindannyian emlékszünk milyen körülmények között sikerült elfogadni az Abház Köztársaság állami szimbólumait, ahogy ennek ellenálltak a grúz hatóságok és támogatóik a köztársaság Legfelsőbb Tanácsában. Az állami címer és zászló elfogadása az abház nép nemzeti-felszabadító mozgalmának egyik legfontosabb lépcsőfoka volt” – írja köszöntőjében Alekszandr Ankvab, Abházia megbízott elnöke.

Ankvab biztos benne, hogy a közeljövőben az ország zászlója az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek székhelye előtt fog lobogni a többi zászló sorában.

Tóth I. Dávid

Friss hírek