Októberig megkapják az oktatási támogatásokat a magyar diákok

Várhatóan szeptember végén, vagy október elején kaphatják meg a Magyarországról érkező oktatási támogatást azok, akik idén pályáztak a Szülőföldön magyarul nevű program keretében.

A pályázati határidő június 30-án járt le. Burus Siklódi Botond, a pályázat lebonyolításával megbízott Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) elnöke a Transindex megkeresésére elmondta: a tegnapi adatok szerint összesen 103 ezer pályázati csomag érkezett be, azonban az egyéni pályázók száma jóval magasabb. Az eddig feldolgozott adatok alapján kiderült, átlagban 1,4 személy jut egy pályázati csomagra. „Ebből következtetve feltehetően 150 ezer személy pályázhatott, de a támogatást igénylők pontos száma akkor fog kiderülni, amikor minden csomagot felbontunk” – mondta az RMPSZ elnöke.

A pályázat lebonyolítására vonatkozó kérdésre a pedagógusszövetség vezetője elmondta, a pályázatok rendszeresen érkeztek, az adatfeldolgozás már május 4-én elkezdődött, azonban az adatkezelők alacsony létszáma miatt lassan haladt a munka. Július 1-jétől tíz új alkalmazottal bővítették az adatfeldolgozók körét, így a folyamat fel fog gyorsulni – ígéri Burus.

Mivel az RMPSZ nem rendelkezik az elbírálás jogával, a feldolgozott pályázatokhoz egy ajánlást csatol, ennek alapján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hoz végső döntést. „Az adatfeldolgozók ellenőrzik a pályázati csomagok tartalmát, és amennyiben szükséges, hiánypótlást kérnek a pályázóktól. A feldolgozott pályázatok alapján naponta terjesztik elő a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatás megítélésére vonatkozó javaslatokat. Terveink szerint augusztus végére fogjuk befejezni az adatfeldolgozást, és ugyancsak akkorra várható a támogatási javaslatokat tartalmazó listánknak a végleges változata. A végleges lista kézhezvételét követően ül össze a BGA bizottsága, döntenek, és azután kezdődhet is a támogatás folyósítása” – magyarázza a pedagógusszövetség elnöke.

Az RMPSZ elnöke elmondta, a pályázat révén megítélt összegek folyósításának időpontja teljes mértékben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től függ. „Szeptember végén, október elején a pályázók meg fogják kapni a finanszírozást” – véli Burus Siklódi Botond.

Kitekintő / Transindex.ro

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »