Horvát korrupció magyar szálakkal

Bombaként robbant a hír a magyar médiában, mely szerint a horvát hatóságok újabb vádakkal illették volt kormányfőjüket Ivo Sanadert, s ezen keresztül Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját is. Azóta a magyar olajtársaság közleményben reagált a sajtóban megjelent írásokra, s határozottan tagadták, hogy bárminemű megvesztegetés történt volna a MOL-INA ügyletek során. Ehhez később csatlakozott az egykori horvát kormányfő is, aki jogi képviselőin keresztül nyilvánvaló hazugságnak titulálta, hogy évekkel korábban 10 millió euró kenőpénzt fogadott volna el a magyar olajtársaság vezérigazgatójától.

A Večernji List horvát napilap internetes kiadása már június 20-án éjszaka közölte a hírt, hogy Ivo Sanader ismét korrupciós botrányba keveredett, s az újabb büntetőeljárás tényét az osztrák igazságügy képviseletében Barbara Göth-Fleming meg is erősítette, viszont további részleteket nem árult el.

A magyar olajtársaságra és ezen belül a Hernádi Zsoltra vonatkozó megvesztegetési vádakra már meg nem erősített információként utaltak a horvát sajtó munkatársai, egy 10 millió eurós összeget, az INA nyereséges gázüzletágát, illetve a MOL azon célkitűzését emlegetve, hogy meghatározó tulajdonrészt szerezzen horvát partnere részvényeiből.

Politikai harc állhat az ügy hátterében?

Az ügy pikantériáját csak tovább növeli, hogy Ivo Sanader épp a minap jelentette ki jogi képviselőin keresztül, hogy kész hazatérni, s szembenézni az ellene felhozott vádakkal, melyek többsége szerinte politikai indíttatású.

Az egykori horvát kormányfőt tavaly decemberben Salzburg környékén vették őrizetbe az osztrák hatóságok, miután hazája nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Ezt követően idén májusban döntés született Sanader kiadatásáról, melyet akkor a volt miniszterelnök ügyvédei megfellebbeztek arra hivatkozva, hogy ügyfelük Horvátországban nem részesülhetne igazságos elbírálásban.

Ezután nem kis meglepetést okozott, mikor június 20-án Sanader képviselői visszavonták eme kérelmüket, s azt is hozzátették, hogy védencük fel van háborodva az ellene folyó politikai kampány miatt, melynek részeként azzal is megvádolták, hogy személye miatt lassult a délszláv ország euro-atlanti integrációja.

Sanader hirtelen hazatérési szándéka és a most kirobbant újabb korrupciós botrány leginkább a horvátországi belpolitikai harc kiéleződésére utal, mely a lassan közelgő országgyűlési választások kampányának lehet egyik előszele. Ez esetben pedig akár az sem zárható ki, hogy a MOL és elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt jó hírneve a horvát belpolitikai küzdelem színpadán válik áldozati báránnyá.

A sajtó szerepe is vitatható

Miután a Večernji List hasábjain megjelent a MOL és Hernádi Zsolt neve, valóságos boszorkányüldözésbe kezdett a magyar médiumok többsége, holott a horvát napilap értesüléseit ezidáig csupán a volt kormányfő elleni nyomozás kapcsán erősítették meg az osztrák, illetve a horvát hivatalos szervek.

A magyar olajtársaság és elnök-vezérigazgatója ügyében egyelőre csak feltételezésekről beszélhetünk, mint ahogy legtöbb esetben a horvát média is meg nem erősített pletykaként tálalja az ügy magyar vonatkozásait. A következmények mégis messzire mutatnak, hiszen a hírek szerint vesztegetési botrányba keveredett társaság értékpapírjai majd 4 százalékos veszteséget termeltek egyetlen nap alatt a Budapesti Értéktőzsdén.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »