Nemzetközi prés alatt sem békülnek

Nem enyhül a Thaiföld és Kambodzsa között február óta kiújult ellentét. Bár az összecsapások közvetlen kiváltó oka egy szentély hovatartozása, a közeledő thai választások is borzolják a kedélyeket. A békétlenség az ASEAN hitelességét is megtépázta.

Nem hozott áttörést a thai-kambodzsai konfliktus megoldásában a hétvégen Dzsakartában megtartott ASEAN-találkozó. A Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége névre hallgató, tíz tagállammal rendelkező szervezet éves ülése jó lehetőség lett volna a két szembenálló fél tárgyalóasztalhoz ültetésére. A két ország között egy határvita kapcsán régóta húzódik konfliktus, február óta pedig fegyveres összecsapások is jellemzőek, ezért a vita lezárása egyre sürgősebb. Az ASEAN-ra sem vet túl jó fényt, hogy két tagjának határán rendszeres a lövöldözés. Mindez kétségbe vonja a szervezet egységes fellépésre való képességét. Sőt, a feszültség veszélyeztetheti a munkaerő és termékek szabad áramlását biztosító gazdasági térség 2015-re tervezett megvalósítását is. Az már csak hab a tortán, hogy a katonai bizonytalanság a befektetőket is elriaszthatja.

Történelem-e a múlt?

A vita egy 900 éves, Preah Vihear nevű hindu szentély, és a körülötte lévő területek hovatartozása kapcsán újult ki februárban. Ez csupán egy a két ország közötti sok vitatott határszakasz közül. A templomot a Hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, Thaiföld szerint viszont az ítélet nem tisztázta egyértelműen a környező, csupán négy négyzetkilométeres terület hovatartozását. A döntés ugyanis egy régi francia térkép alapján adta Kambodzsának a szentélyt, ez a régió azonban egy időben thai fennhatóság alatt állt, emiatt nem egyértelmű, hogy melyik országhoz tartozik. A templomot 2008-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította, ez megnövelte a hely turisztikai vonzerejét, és Kambodzsa ebből származó bevételét is. Bangkok számára ez annál is inkább dühítő, mivel a 11. században, a Khmer birodalom idején épült szentély Kambodzsából alig, Thaiföldről viszont nagyon is jól megközelíthető. 

A friss konfliktus kiújulásához hozzájárulhatott hét thai határsértő decemberi elfogása, akik közül kettőt kémkedésért ítéltek el a kambodzsai hatóságok. Az összecsapások mérlege: több mint 20 halott, mintegy 36 ezer kitelepített lakos, és megrongálódott templomépületek.

Belpolitikai adok-kapok

A templom hovatartozása azonban nem a legfőbb oka a nacionalista érzelmek újbóli fellángolásának. Sokkal inkább a Thaiföldön nyáron esedékes választás. Júliusban eldől, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Abhiszit Veddzsadzsiva meg tudja-e őrizni hatalmát vagy letaszítja legnagyobb ellenfele, a Peua Thai szerveződés, amely mögött a korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra áll. Emlékezetes, a thai politikai élet több mint forrongó volt az elmúlt években: repülőtereket és bevásárlónegyedet elfoglaló tüntetések, „vörös inges” és „sárga inges” tiltakozók összecsapásai jellemezték Bangkok utcáit.

A napokban tüntetést szerveztek Abhiszit Veddzsadzsivát egykoron hatalomra segítő támogatói, a „sárga ingesek”, mondván, a vezető nem lép fel elég keményen Kambodzsával szemben a nemzeti érdekek védelmében. Ez a belpolitikai nyomás kényszeríti a miniszterelnököt a határvita békés rendezésétől való elzárkózásra. Ráadásul a thaiok jelentős rétegei körében népszerű, évekkel ezelőtt száműzött kormányfő, Thakszin Sinavatra jelenleg gazdasági tanácsadóként éppen Kambodzsában tevékenykedik, Hun Szen szomszédos miniszterelnök mellett. A választásra készülő Thaiföldnek már csak azért sem érdeke a békés rendezés, mert a kormánypárt a nacionalista érzelmek ébren tartásától jelentős tömegek szavazatának megszerzését reméli.

Gyengülő ASEAN

Mivel az ASEAN-országok nem avatkozhatnak egymás belügyeibe, közvetítők, például az ASEAN-csúcs házigazdája, Marty Natalegava indonéz külügyminiszter segítségével próbálják enyhülésre bírni a feleket. Indonéziának azonban csak annyit sikerült elérnie, hogy a két kormányfő egy nappal meghosszabbította dzsakartai tartózkodását a további tárgyalások végett. Ez elég szegényes eredmény ahhoz képest, hogy Bangkok az ASEAN külügyminisztereinek február 22-i dzsakartai találkozóján szóban elfogadta az indonéz béketervet. Ebben szerepelt a tűzszünet betartását ellenőrző indonéz katonai megfigyelők helyszínre küldése. Kambodzsa egyetértéssel fogadta az ötletet, Thaiföld azonban minden jel szerint hezitál, még nem írta alá az erre vonatkozó dokumentumokat.

A thai és a kambodzsai kormányfő a sajtónak adott közleményeiben a békére törekvést hangoztatta, ugyanakkor érezhető volt, hogy mindketten csak a másikat teszi felelőssé a történtekért, és szkeptikusak a hétfői tárgyalás sikerét illetően.

Thai és kambodzsai biztonságpolitikai szakértők is azt nyilatkozták, hogy bár az ASEAN fontos szerepet játszott a térség biztonságpolitikai kérdéseinek rendezésében, a jelenlegi összetűzés jel: a szervezetnek sokkal jobban működő konfliktuskezelési mechanizmust kell kifejlesztenie a még nagyobb presztízsveszteség elkerülése érdekében.

Dorka Anett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »