Jól teljesített a nemzeti olajvállalat

A Bloomberg konszenzusnál valamivel kedvezőbb számokat tett közzé a PKN, azonban meg kell jegyeznünk, hogy a konszenzus elemeit szerda-csütörtök folyamán gyűjtötték, a részadatok ráadásul alig mutatnak eltérést. Ennek megfelelően a pénztermelést nagyjából jól tükröző EBITDA mutató 1,9 milliárd zlotyra rúgott az év első három hónapjában, amely hajszállal jobb a Bloomberg gyűjtésében szereplő értéknél. A nettó eredmény 1,1 milliárd zlotys értéke is magasabb az 1,0 milliárdos becsléseknél.

A negyedév tendenciái egyébként nem meglepőek, hiszen a PKN múlt héten már közzétette a főbb működési számait, a végleges eredmény szintén ennek megfelelően alakult. Ezek tükrében nem számítunk jelentősebb árelmozdulásra a kereskedésben.

Ami azonban érdekesség, hogy áprilisban összeesett a finomítói árrés, amely már csak 0,1 dollárt tett ki hordónként. Ez az érték átlagosan 3 dollár felett volt tavaly. Ennek hátterében a kedvezőtlenebb makro folyamatok mellett előre tervezett finomítói leállások is szerepet kaphattak. A negatív hatást azonban valamelyest tompította a Brent/Urál olajárak közötti különbség növekedése, hiszen a PKN részben abból is profitál, hogy termékeinek referenciaárát a Brent olajból finomított termékekhez köti, miközben egységeiben magasabb kéntartalmú, ám olcsóbb Urál típusú kőolajat használ fel.

Szintén érdekes lehet, hogy sajtóhírek szerint nem konvencionális gázkitermelési licencek megvételét fontolgatja Észak-Amerikában, amelyet lengyel területen lévő licencekre cserélne, bővebb információ azonban nem áll rendelkezésre.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek