Regionális tanácsok alakulnak az RMDSZ-ben

A székelyföldi, partiumi és közép-erdélyi önkormányzati tanács megalakulásáról döntött csütörtökön az RMDSZ elnöksége – jelentette be Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint a három regionális testületnek május végéig kell létrejönnie, ezek elnöksége pedig tagja lesz az érdekvédelmi szervezet állandó tanácsának is – tette közzé a Krónika.

Mint hangsúlyozta, főleg a székelyföldi és partiumi helyi elöljárók, politikusok igényelték az önkormányzati tanácsokat, mivel a különböző térségeknek különböző problémáik vannak. „Lehet, hogy egy székelyföldi polgármesternek nincs sok mondanivalója egy bihari elöljárónak. Nagy a távolság, mások a prioritások, a fejlesztések, a szükségletek, a közösség elvárásai” – példázta a regionális szervezetek szükségességét Kelemen. Szerinte ez a struktúra lehetővé teszi a különböző régiók érdekeinek jobb artikulálását, az üzenetek és a feladatok pontosabb meghatározását, a cél ugyanis az elnök szerint az, hogy a Székelyföld identitásában megerősödjön, Kolozsvár összetartó ereje megmaradjon és növekedjen, a Partium a maga problémáival és sajátosságaival nagyobb súlyt kapjon, a szórvány pedig magyarságában megmaradjon és erősödjön. Az RMDSZ arról is döntött, hogy szeptember végéig megalakul a Kulturális Autonómia Tanács, amelyben helyet kapnak a civil és társadalmi szervezetek is.

A szövetségi elnök arról is beszámolt, hogy az RMDSZ több területi szervezete – a nagybányai, szatmári és bihari – is fenntartja a korábban a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött helyi koalíciókat, azonban szerinte ezek nem befolyásolják a Demokrata-Liberális Párttal (PDL) fennálló központi együttműködést. Ez azonban elég ingatagnak tűnik, Kelemen Hunor a napokban a közszolgálati televízió magyar adásának úgy nyilatkozott: amennyiben a tavaszi ülésszak végéig nem születik meg a kisebbségi törvény, felbomlik a koalíció. Hangsúlyozta, az RMDSZ jelenleg a vita előkészítésén dolgozik, de ha erre mégsem kerülhet sor, ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el a jogszabályt. „A tavaszi ülésszak végéig vagy lesz kisebbségi törvény, vagy nem lesz koalíció” – hangsúlyozta Kelemen. A kormánykoalícióban jelentkező gondokat Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is szóvá tette.

A Kolozs megyei képviselő az Új Magyar Szónak úgy nyilatkozott, a koalíció egyre nehezebben tudja érvényesíteni akaratát a parlamentben, ami szerinte elsősorban a koalíciós partnerek fegyelmezetlenségének tulajdonítható. Ugyanis a PDL és a Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) képviselői nem jelennek meg kellő számban az ülésteremben, így nincs esély a honatyák minősített többségének szavazatát igénylő úgynevezett sarkalatos törvények elfogadására. „Nem látom, hogy a kisebbségi törvényt vagy a koalíciós egyezségben foglalt más jogszabályokat hogyan tudjuk majd ilyen körülmények között megszavaztatni. Így nincs értelme a koalíciós egyezségnek sem” – jelentette ki Máté András.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »