A gazdasági növekedés ellenére sem csökken a munkanélküliség

A várakozásoknak megfelelően továbbra is lendületes gazdasági aktivitásról számoltak be a különböző amerikai régiók a FED legfrissebb kitekintőjében. A vállalati oldalról azonban érdekes jelenségeket láthatunk. Az egekbe szökő nyersanyagárak kellemetlen tényezőt jelentenek a társaságoknál, ám a többletköltségek egy részét tovább tudták hárítani a fogyasztókra. Ez a profitpályákra is kedvező hatással bírt az elmúlt időszakban, amelynek eredményeképpen a beszerzési indexek újabb, többéves csúcsokra ugrottak, eközben azonban az inflációs komponensek is meneteltek. Az izgalmat nem ez a berendezkedés, hanem annak a fenntarthatósága jelenti, ugyanis a magas inputárak továbbháríthatósága még bizonytalan, könnyen lehet, hogy ez érdemi fogyasztáscsökkenéssel jár a későbbiekben, miközben a gazdasági aktivitás növekedése nem okozott egyelőre markáns béremelkedést.

Vagyis a javuló környezet sem vezetett ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a munkanélküliség, a kormányzati statisztikákban pedig összemosódnak a teljes- és részmunkaidős állások. Az ingatlanpiacon és építőiparban továbbra is satnya kilátásokról adtak számot a szereplők, vagyis az elmúlt évek pont abban a két témában nem hoztak előrelépést, amely miatt a pénzpumpát elindította a FED.

A gazdasági és tőzsdei kilátások ebből adódóan ismét a politikai döntésektől függnek, vagyis, hogy lesz-e elég bátorság a szereplőkben egy újabb (QE3) programra, amely még fájdalmasabb lenne az amerikai eladósodottság szempontjából.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »