Ficóé volt a legkorruptabb kormány

Vladimír Mečiar, a parlamenten kívüli HZDS elnöke a Mladá fronta Dnes című cseh napilapnak adott interjújában beismerte, hogy Robert Fico kormányzása idején volt a legmagasabb mértékű a korrupció Szlovákiában. „A HZDS úgy kerülte a korrupciót, mint ördög a szenteltvizet, de egy hajóba kerültünk Fico úrral“ – hangsúlyozta Mečiar.

A háromszoros exkormányfő Ficóval kapcsolatban megjegyezte: a Smer elnöke rá fog fizetni egoizmusára, mivel ez lesz a sorsa. „Mindig egyedül akar lenni, egyedül kormányozni, egyedül irányítani. Egy olyan rendszerben azonban, ahol sok a befolyás és az érdek, nincs kapacitása, amivel képes lenne ilyen felelősséget kezelni. S nincs visszaigazolása sem. Ha valamit megtesz, nem ellenőrzi magát, vajon helyes volt-e, vagy sem“ – magyarázta Mečiar.

Nem irigyli Ficótól, hogy a Smer a parlamentben van, a HZDS pedig nincs. „Pozíciója nem pozitív eredményen alapul, hanem a választók nyugtalanságán. Ez nem járható út. A viszály, amit a társadalomban szít, előbb vagy utóbb ellene fordul“ – tette hozzá.

Mečiar nem tudja elviselni, hogy a parlamenten kívül rekedt, s lépéseivel felelőse a HZDS hatalmas bukásának – reagált Dušan Čaplovič, a Smer alelnöke.

„Nagyon rövid az emlékezete, azt tanácsolom neki, hogy emlékezzen vissza a múltra, és pártja jelöltjeinek tevékenységére a kormányban. A HZDS-nek nagyon komoly problémái voltak, főleg a földművelésügynél. Úgy gondolom, hogy volt koalíciós partnerünk és pártelnökük, Vladimír Mečiar félrevezeti a nyilvánosságot“ – jelentette ki a politikus.

Elmondása szerint az előző választási időszakban a legnagyobb problémák azoknál a minisztériumoknál voltak, melyeket a két kisebb koalíciós párt, a HZDS és az SNS jelöltjei irányítottak. „Erről tud a nyilvánosság, tudunk róla mi is, mivel alapvető, személyeket illető intézkedéseket hoztunk ezekkel kapcsolatban“ – emlékeztetett.

Čaplovič nem árulta el, szerinte melyik kormány volt a legkorruptabb. „Nehéz értékelni, nem vagyok bíró, politikus vagyok. A mi részünkról sok dolgot igyekeztünk megoldani, ha felmerültek bizonyos vádak vagy homályos dolgok. Én Mečiar úrral ellentétben nem értékelem az ő kormányának időszakát 1994 és 1998 között“ – tette hozzá.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek