Eltűntek a magyar helységnévtáblák

Eltűntek a magyar helységnévtáblák a 19-es számú országút 55 kilométeres Szatmár megyei szakaszáról Piskolt és Szatmárnémeti között. Az útkarbantartó vállalat szerint sajnálatos mulasztás történt, és igyekeznek kijavítani a hibát – írja a Krónika.

Az időjárás enyhülése lehetővé tette az osztrák Strabag útépítő cég munkásainak, hogy folytassák a tavaly nagy erőkkel megkezdett 19-es számú országút javítási munkálatait. A cég gyakorlatilag újraépítette az említett útszakaszt, amely mentén a napokban új útjelzőket is felszereltek. Az elrozsdásodott gyalogátjárót jelző táblák és egyéb közúti információhordozók mellett a települések be- és kijáratait jelző táblákat is újakra cserélték.

„Meglepetten vettük észre, hogy a korábban kihelyezett kétnyelvű településtáblánk egyik napról a másikra eltűnt, és helyette egynyelvű, nyilván román határtáblák kerültek a községközpont kijárataihoz” – közölte Bartha József, a Szatmárnémeti mellett fekvő Szamosdob alpolgármestere, aki szerint a magyar nemzetiségű lakosok közérzetének jót tett, hogy a községközpont határában elhelyezett táblákon anyanyelvükön is olvashatták településük nevét. „A községhez tartozó másik magyar falu, Csengerbagos határában megvan az eredeti, kétnyelvű tábla, mert az nem a főút mellett van, így valószínűleg a karbantartók nézhettek el valamit. Bízunk benne, ez csak átmeneti hiba, és javítható” – reménykedik a településvezető, aki a környékbeliekkel egyeztetve megtudta, sem a szomszédos Kismajtényban, sem pedig a közeli Nagykárolyban nem kerültek vissza a kétnyelvű településtáblák.

Marchiş Ottó, a Nagykárolytól 12 kilométerre fekvő Mezőpetri polgármestere elmondta, náluk a 2001/215-ös számú törvényrendelet hatálybalépése óta háromnyelvű tábla hirdeti az utazóknak, milyen településre érkeztek, ugyanis mind a magyar, mind a sváb lakosság számaránya meghaladja a 20 százalékot. „Ez a tábla a polgármesteri hivatal tulajdona volt, és eltűnt, helyette új, csak román nyelvű településtáblánk van. Azt gondoltam, hogy biztosan még nincsenek kész a magyar és német nyelvű jelzők, és addig csak a románt szerelik fel, de napok óta nem történik változás, így kénytelen leszek panaszlevelet írni a karbantartással megbízott Országos Útügyi Hatóságnak” – tette hozzá a petri politikus.

A Krónika a 19-es út melletti Bihar megyei települések önkormányzatait is megkereste telefonon, de ott nem tapasztalták a jelenséget. „Nálunk és a szomszédos falvakban is még a régi táblák vannak kitéve, valószínűleg még nem jutottak el eddig a munkálatokkal. Jó, hogy értesültünk a jelenségről, oda fogunk figyelni rá” – fogalmazott Bordás Károly, Értarcsa polgármestere. Érmihályfalván sem cseréltek még táblát, és valószínűleg nem is fognak, ugyanis már figyelmeztették a céget a tévedésre. A probléma gyökere Petru Ardelean szerint egy sajnálatos tévedésben rejlik.

Az Országos Útügyi Hatóság Szatmár megyei igazgatója arról számolt be, hogy a 19-es országút teljes szakaszát a Strabag kezeli, és amíg nem történik meg a nyár közepére betervezett átvétel, minden ideiglenesnek tekinthető, és minden felelősség a kivitelezőt terheli. „Jeleztük a panaszokat, és a cég azzal magyarázta a félreértést, hogy egy Suceava megyei alvállalkozóra bízta a táblák beszerzését és kihelyezését. Mivel azok rosszul értelmezték a feladatot, csak egynyelvű táblákat készíttettek” – részletezte a mérnök, aki hozzátette, a kihelyezett táblákat minden érintett településen kicserélik a törvény szerint megszabott módon, ám ehhez időre van szüksége a cégnek, ugyanis újra le kell gyártatnia valamennyit.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »