Kitiltották a szent tőrt a kanadai parlamentből

Szerda este a Quebeci Parlament egyhangúlag jóváhagyta azt az indítványt, amely biztonsági okokból megtiltotta a belépést a kirpan nevű szent tőr viselőinek a Tisztelt Házba.

A szikh közösség csalódottságát fejezte ki a döntés után, hiszen Kanada mintaországa a vallási toleranciának, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2006-os ítéletében elismerte, hogy  „a kirpan nem fegyver, hanem vallási szimbólum”. A többségében francia ajkú Quebeci Parlament azt követően szavazott a viselés jogáról, miután január 18-án a biztonságiak nem engedélyezték a belépést a Szikh Világszövetség négy tagjának, mivel azok maguknál kívánták tartani a mintegy 15 cm hosszúságú tőrt vallási okokból. A sors iróniája, hogy az iszlám nők fejkendő használatának betiltásáról szóló törvényjavaslat kapcsán hallgatta volna meg a négy férfit a tagállam gyűlése.

Balpreet Singh  jogtanácsos, A Szikh Világszövetség képviselője, úgy fogalmazott, elszomorító, hogy egy emberi jogi kérdést politikai vitává alacsonyítanak. Hozzátette, hogy a szerdai szavazás nem más, mint „ elfordulás a tolerancia és a multikulturalizmus értékeitől” a quebeci tartományban.

Az ügy kapcsán Louise Beaudoin, az indítványt benyújtó quebeci képviselőnő is nyilatkozott a Postmedia Newsnak; „ igazán tehettek volna egy kísérletet arra, hogy tiszteletben tartsák az intézményeinket és értékeinket” . A Bloc Quebecoise-t képviselő politikus hangoztatta, hogy a multikulturalizmus kanadai, nem pedig quebeci eszme, hiszen a 70’-es években Pierre Trudeau, az akkori miniszterelnök annak reményében hírdette meg a sokszínűség politikáját, hogy csökkentse a francia lakosság súlyát a nemzeti politikában más kisebbségekkel szemben.

Sem Kanada többi tartományában, sem szövetségi szinten, nem kívánnak hasonló tiltó intézkedést hozni a kirpan viselésére vonatkozóan.

Kummer Lívia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »