Nem akar román politikusokkal haverkodni Eckstein

A szövetségi elnökségre pályázó politikus nem akar kétfejű RMDSZ-t, nem akar pártot, nem akar irodát, nem akar két úr között ugrálni, és nem akar végleg lepárosodni a román politikai porond szereplőivel – derül ki a Manna.ro tudósításából.

Több ponton is támadja az RMDSZ alapszabályzat-módosító tervezetét Eckstein-Kovács Péter. A szövetségi elnökjelölt mai kolozsvári tájékoztatóján öt javaslattal kapcsolatban is ellenérzésének adott hangot.

Ne legyen kétfejű az RMDSZ

Nem ért egyet például azzal, hogy a Szövetségi Állandó Tanács mellett újabb döntéshozó testületet, szövetségi elnökséget hozzanak létre, és ezzel kétszintű országos politikai döntéshozatali struktúra jönne létre az RMDSZ-ben. Eckstein szerint csak tovább bonyolódna az amúgy sem egyszerű struktúra, ráadásul a két testület tagjai között átfedés keletkezne.Eckstein-Kovács Péter

A szabályzatmódosító bizottság elképzelése szerint a szövetségi elnökségben helyet kapna az RMDSZ elnöke mellett a politikai alelnök, a legalább két mandátumot letöltött volt szövetségi elnökök, a főtitkár, a parlamenti frakcióvezetők, az SZKT elnöke, de a tagok között lenne az RMDSZ-szel együttműködő országos ifjúsági egyeztető tanács képviselője, illetve minden olyan megye RMDSZ-szervezetének elnöke, ahol a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a magyarság aránya legalább 15 százalékos.

Végül bekerülne a szórványmegyei szervezetek évente változó egy képviselője és az Országos Önkormányzati Tanács elnöke. A Szövetségi Állandó Tanácsot a szövetségi elnökség tagjai, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke, a három regionális Önkormányzati Tanács elnöke, a platformok évente, illetve a szórványmegyékben működő megyei szervezetek szintén évente változó két-két képviselője alkotná.

Nem akar pártot

Nehezményezi Eckstein azt is, hogy az Ügyvezető Elnökséget megszüntetnék, helyét pedig a Főtitkárság venné át. „Ez az Ügyvezető Elnökség lefejezését jelenti. Az elnökség jelen formájában kapocsként működik a területi szervezetek és a politikai döntéshozók között. A főtitkárság a pártokra jellemző szervezési forma, az ügyvezető elnökség viszont társadalomépítő szerepet lát el” – magyarázta Eckstein.

Az alapszabályzat-módosító bizottság szerint a főtitkárság elsődleges feladata éppen a társadalomszervezés lesz, vagyis az a tevékenység, amely koordinálja, segíti, kiszolgálja a helyi szinteken létező közösségfejlesztő és -építő tevékenységeket, kezdeményezéseket, programokat. De a szervezet országos szintű adminisztrációját is a főtitkárság fogja ellátni, legyen az szervezési vagy pénzügyi jellegű, munkaadói tevékenység, megyei szervezetek koordinációja vagy szervezetépítés.

Nem tiszteletbeli: ex

A szövetségi elnökjelölt fölöslegesnek és antidemokratikusnak látja, hogy a legalább két mandátumot maga mögött tudó, volt szövetségi elnök jogait két dologban is kiterjesszék. Eddig az RMDSZ-nek két szövetségi elnöke volt, van: Domokos Géza és a hamarosan távozó Markó Béla. Domokos Géza már nincs az élők sorában, így az új privilégiumok egyetlen haszonélvezője Markó Béla lesz, ha a kongresszus megszavazza a módosítást.

„Természetesnek venném, ha a két mandátumot vállalt elnöknek lenne egy titkára, hiszen kijár neki a tisztelet. De egészen mást javasolnak, éspedig, hogy a volt szövetségi elnök munkáját egy iroda segítse. Nem elég, hogy létezik egy elnöki iroda, amit én amúgy is túlzásnak tartok, és ha én leszek az elnök, meg fogom szüntetni, hanem létrehoznának a volt szövetségi elnöknek is egy irodát.

Bevezetnék azt is, hogy a leköszönt elnöknek legyen joga saját választókörzetet választani. Ha már a mindenkori elnök választhat, hogy melyik egyéni választókörzetben szeretne indulni a választásokon, és a volt elnök is megteheti, hol marad a demokratikus verseny? Ki tudja, talán a politikai alelnök is fenntartja majd magának a jogot” –  jegyezte meg Eckstein.

Nem akar két úr között ugrálni

Indokolatlannak tartja továbbá a politikai alelnök intézményének létrehozását, szerinte minden alakulatot politikailag az elnök képvisel egyszemélyben. „Nem tudom, milyen elnök lesz Kelemen Hunor, ha feladatai egy részét a politikai alelnöknek delegálja, másrészt a volt szövetségi elnök miniszterelnök-helyettesként ott ül felette a kormányban. Két úr rabszolgája lenne, aki mozdulni sem tudna saját akaratából, hanem csupán utasításokat hajtana végre” – mondta Eckstein.

Az alapszabályzat-módosító tervezet egyik újdonsága a politikai alelnökség intézménye. A javaslatban úgy fogalmaznak, hogy az RMDSZ első számú politikai szereplője és képviselője továbbra is a szövetségi elnök marad. Ezt a feladatkört azonban csapatban lehet a leghatékonyabban ellátni, és ez adja a politikai alelnöki tisztség létrehozásának a racionalitását. A politikai alelnök felel a kormányzati kapcsolattartásért, összehangolja és felügyeli a központi és dekoncentrált kormányzati tisztségviselők munkáját.

Nagyobb hangsúly kerül a szövetség külpolitikájára, melynek feladatait ezentúl a szövetségi elnök megbízása alapján a politikai alelnök látja majd el. Nem titok, hogy Kelemen Hunor Borbély Lászlóra testálná ezt a tisztséget.

Nem akar lepárosodni

Eckstein sajtótájékoztatóján reagált Kelemen Hunor nemrégiben tett kijelentésére, miszerint amennyiben az RMDSZ jobbközép szervezet, akkor jobbközép párttal kell együttműködnie akár kormányon, akár ellenzékben. Arra az újságíró kérdésre, hogy melyik jobbközép pártra gondolt, Eckstein szerint Kelemen a PDL-t említette.

„Hunornak volt még egy hasonló kijelentése, azt mondta, hogy Románia modernizációja érdekében a választási cikluson túl is együtt kell működni a PDL-vel. Ellenben most mondta ki nyíltan, hogy kész ellenzékbe vonulni, ha a PDL is ezt teszi. Ez halálos döfés lenne az RMDSZ sokszínűségére, hiszen alapszabályzati előírás, hogy a szövetség nem kötődik egyetlen párthoz sem.

Az RMDSZ további együttműködési kapacitását egyetlen vagy akár két párthoz kötni nem csak bűn, hanem hiba lenne. Akik nem preferálják a jobbközép orientációt és ennek román megjelenítőjét, meggondolják, hogy az RMDSZ-re szavaznak-e vagy sem. Az RMDSZ ernyőszervezet, az emberek a magyarságuk folytán lépnek be, nem azért, mert mindenki jobbközép politikai irányultságú lenne” – bírálta a szorosabb politikai kötöttséget Eckstein-Kovács Péter, aki jelenleg a PDL mentorának számító Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsosa.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek